onsdag 10 januari 2018

Islands minsta skola kan ha stängt för gott

När vårterminen började i de isländska skolorna ringde det aldrig in i Finnbogastaðaskóli i Árneshreppur. Inga elever fanns då kvar i Islands minsta skola sedan de två barn som gått i Finnbogastaðaskóli under hösten båda flyttat. Men kommunen har inte gett upp hoppet om att rädda skolan. Längre fram i vår kan en elev vara tillräckligt för att öppna på nytt.

Árneshreppur i Västfjordarna är Islands minsta kommun. Förra året hade kommunen bara 46 invånare. Det verkliga antalet är dock ännu lägre. Bara omkring 30 personer bor i Árneshreppur året runt.

Kommunen har länge också drivit landets minsta självständiga skola. Finnbogastaðaskóli i Trékyllisvík grundades 1929. Nu kan det ha ringt ut för sista gången i Árneshreppur.

Bara två elever gick i skolan under hösten jämfört med fem elever förra vårterminen. Det var dock inte första gången som så få barn som två gått i skolan. Men vid årsskiftet flyttade dessa två barn från kommunen.

Utan elever blev det ingen start på vårterminen i Finnbogastaðaskóli. Därmed förlorade också tre personer - en rektor, en lärare och en matansvarig - sina arbetsuppgifter.

Árneshreppur har de senaste årtiondena ständigt kämpat mot utflyttning. För att kunna locka nya invånare till kommunen har det ansetts som nödvändigt att hålla skolan vid liv. Utan en fungerande skola kommer inga barnfamiljer att flytta till kommunen. Stora avstånd och oframkomliga vägar under vinterhalvåret gör det omöjligt att ha barn i skola på annan ort utan inackordering.

Även om Finnbogastaðaskóli nu håller stängt finns det förhoppningar om att kunna öppna på nytt. Kommunalrådet Eva Sigurbjörnsdóttir säger till RÚV att det kan komma en ny elev till skolan under våren. I så fall är kommunen beredd att öppna den på nytt.

Frågan har också behandlats i kommunfullmäktige. Där fick Eva Sigurbjörnsdóttir enligt ett beslut i uppdrag att tala med de anställda om en fortsättning till våren.

Vid samma möte klubbades också Árneshreppurs budget för 2018. Där valde fullmäktige att lägga 2 miljoner isländska kronor på förbättringar av skolbyggnaden och området runt huset.

Kommunen har också förhoppningar om att kunna använda Finnbogastaðaskóli till annat. Det gäller bland annat olika typer av utbildningar för att kunna ta ut hyra av gästerna.

Här kan du läsa mer om nedläggningshotet mot Finnbogastaðaskóli.