fredag 12 januari 2018

Islands tusen rikaste äger 98 procent av företagen

De tusen rikaste islänningarna äger drygt 98 procent av privatägt eget kapital i isländska bolag. Och så få som femtio personer kontrollerar över hälften av eget kapital. Det betyder att de tillsammans har tillgångar på 650 miljarder isländska kronor i bolagen. Det visar statistik som Creditinfo tagit fram på uppdrag av Morgunblaðið.

Några få islänningar kontrollerar alltså en stor majoritet av landets företag. I siffrorna ingår bara eget kapital som tillhör privatpersoner i 31 000 bolag. Tillgångar som ägs av pensionsfonder och andra institutionella investerare har räknats bort.

Tusen personer - alltså 0,3 procent av Islands befolkning - äger drygt 98 procent av det egna kapitalet i landets företag. Totalt handlar det om tillgångar på omkring 1 200 miljarder isländska kronor.

Men även bland landets rikaste finns det stora skillnader. De tio allra rikaste äger hela 31,5 procent av eget kapital. De femtio rikaste kontrollerar 53,4 procent, de hundra rikaste 64,9 procent och de femhundra rikaste 89,3 procent.