söndag 28 januari 2018

Isländska landslagsspelare i ishockey stängs av för dopning

Björn Róbert Sigurðarsson och Steindór Ingason stängs av i fyra år från all idrott. Bägge är landslagsspelare och isländska mästare i ishockey. Strax före seriepremiären ertappades båda spelarna med att ha tagit anabola steroider. De förnekar att syftet ska ha varit att öka prestationsförmågan. I stället ska de ha byggt muskler för att se bättre ut under en solsemester.

Det var i början på september 2017 som kusinerna Björn Róbert Sigurðsson och Steindór Ingason var två av fyra spelare tillhörande Reykjavíkklubben UMFK Esja som testades för dopning. Bägge var tongivande i det lag som samma vår vann det isländska mästerskapet i ishockey. De har också spelat i landslaget och i utländska klubbar.

Dopningstestet gjordes strax före seriepremiären. Både Björn Róbert Sigurðsson och Steindór Ingason visade spår av anabola steroider som fanns på Íþrótta- og Ólympíusambands Íslands lista över förbjudna preparat.

Bägge erkände att de tagit dopningsklassade steroider. De hävdade dock att syftet inte var att förbättra prestationsförmågan. I stället hade de tagit dem under sommaren för att bygga muskler så att de skulle se bättre ut under en solsemester.

Men den förklaringen hjälper inte kusinerna. De stängdes först av från alla tävlingar i fyra år. Björn Róbert Sigurðsson och Steindór Ingason överklagade beslutet till det olympiska förbundets appellationsdomstol. Inte heller där tas det någon hänsyn till förklaringen.

Både Björn Róbert Sigurðsson och Steindór Ingason stängs av från all idrott till och med den 6 september 2021.

Här och här kan du läsa domarna i sin helhet.