Súrhvalur är namnet på det senaste ölet från bryggeriet Steðji i Borgarfjörður. Bland ingredienserna finns sillvalstestiklar syrade i kombucha. Ölet säljs bara under en begränsad tid. Bryggeriet har tidigare fått internationell uppmärksamhet för att använda just sillval i olika öl. Just nu finns två sillvalsöl i Vínbúðin.
Þorri - eller Torsmånad på svenska - var den fjärde vintermånaden i den gammelnordiska kalendern. I år började Þorri den 19 januari. Dagen innan började försäljningen av Þorrabjór, öl som dricks just under denna månad, i Vínbúðins butiker. De försvinner från det isländska systembolagets hyllor när månaden är över.
I år finns fjorton olika Þorrabjór hos Vínbúðin. Många bryggerier använder månaden för att testa nya smakkombinationer.
Bland årets nyheter märks 23.01.73 - ett öl bryggt till minne av vulkanutbrottet på Hemön för 45 år sedan som därför är mörkt till färgen och rökigt i smaken - och Ölvisholt frýs í æðum bjór þorra-súröl, ett öl som innehåller vassle och enligt tillverkaren därför är så surt att det får ådrorna att frysa.
Bland årets nyheter märks 23.01.73 - ett öl bryggt till minne av vulkanutbrottet på Hemön för 45 år sedan som därför är mörkt till färgen och rökigt i smaken - och Ölvisholt frýs í æðum bjór þorra-súröl, ett öl som innehåller vassle och enligt tillverkaren därför är så surt att det får ådrorna att frysa.
Men om det är något bryggeri som blivit synonymt med underliga smaker är det Steðji i Borgarfjörður. Sedan 2014 har de lanserat säsongsöl där sillvalsmjöl och sillvalstestikel rökt över fårspillning funnits på innehållsförteckningen. Ett av dem, Hvalur 2, finns nu åter hos Vínbúðin.
Steðji har fått internationell uppmärksamhet för de öl som innehåller sillval - trots att exportmarknaden är i det närmaste obefintlig eftersom ytterst få länder tillåter införsel av produkter som innehåller sillval. Bryggeriet fick också kritik från miljö- och djurskyddsorganisationer.
Men produktionen har även varit föremål för isländska myndigheters intresse. Hvalur - det första ölet som tillverkades med ingredienser från sillval - följde inte regelverket eftersom det sillvalsmjöl som ingick inte var godkänt för mänsklig konsumtion.
Årets nyhet heter Súrhvalur - och det är sannolikt lika mycket avsett som en törstsläckare för kunderna som ett marknadsföringsknep av ett rubriktörstande mikrobryggeri. Här är det sillvalstestikel syrad i kombucha som är den udda ingrediensen.
Dagbjartur Arilíusson, ägare av Steðji, säger i Fréttablaðið att det utländska intresset för bryggeriets produkter är stort men att ingredienserna är ett problem för export. Nu finns det dock möjlighet att besöka bryggeriet och smaka på plats. Genom att använda kombucha - ett fermenterat te - hoppas han att årets nyhet Súrhvalur ska ha en positiv hälsoeffekt:
"Detta är mycket hälsosamt för matsmältningskanalen och förbättrar tarmfloran. Vi bestämde oss för att använda jästen till att göra surval och så bryggs ölet i belgisk Lambic-stil men efter våra förutsättningar. Resultatet är ett suröl där detta ger ölet lite syra. ... Vi bereder testiklar enligt en viss kvalitetsmanual och det är en mycket lång process att syra detta på rätt sätt. I allmänhet bryggs suröl med surjäst eller vilda bakterier men vi använder bara syrade testiklar och öljäst."
Precis som tidigare kommer sillvalen från Hvalur, det bolag i Hafnarfjörður som de senaste åren varit det enda som ägnat sig åt jakt på just sillval. De två sista somrarna har dock ingen valfångst bedrivits av Hvalur eftersom företaget har samlat på sig ett enormt köttberg av sillval som det inte finns någon marknad för.
Súrhvalur kostar 432 isländska kronor för en flaska med 33 centiliter. Alkoholhalten är 5,2 procent.
Här kan du läsa mer om Steðji.