
I augusti 2015 inträffade en dödsolycka vid Jökulsárlón. En 59-årig kvinna omkom efter att ha blivit överkörd av amfibiebåten Jaki. Båtens 22-årige kapten såg aldrig kvinnan när han backade med båten. Kvinnan hamnade under båtens högra bakhjul och avled direkt av den enorma tyngden hon fick över sig.
Vid tidpunkten för olyckan var det stökigt vid Jökulsárlón. En mängd besökare fanns på platsen. En helikopter som landade vid glaciärlagunen drog till sig kvinnans uppmärksamhet.
Samtidigt började kaptenen på Jaki att backa. Båtens backkamera hade varit trasig en längre tid. Inte heller gav båten ifrån sig något ljud i samband med att den backade. Det fanns inga avspärrningar på platsen trots att de amfibiebåtar som seglar i lagunen ständigt kördes baklänges trots mycket dålig sikt.
Utredningen av dödsolyckan visade flera andra brister. Kaptenen hade bara tillstånd för att transportera tolv passagerare. Dessutom fick han inte köra fordon tyngre än 30 ton. Båda dessa regler bröt han mot under olycksdagen.
I rätten förnekade kaptenen att han gjort sig skyldig till något brott. Han hävdade att han hade gjort allt han kunde för att försäkra sig om att ingen fanns bakom båten när han backade. Han ansåg inte heller att han kunde beskyllas för att backkameran inte fungerade.
Kaptenen sade dessutom att han litade på att en anställd som fanns på marken hade sett till så att ingen fanns bakom båten. Denna kvinna vittnade också i rätten. Hon sade att hon innan båten började backa kontrollerade så att ingen stod i dess väg. Hon hade inte sett vad som hänt därefter, men uppgav att det var omöjligt att ha uppsikt över alla som rörde sig i området.
Under rättegången lade kaptenen i stället skulden på andra. Han ansåg att den kanadensiska kvinnan varit vårdslös när hon befunnit sig bakom båten, han hävdade att kollegan på marken inte skött sitt jobb ordentligt och han sade att det var företagets ansvar att han inte hade nödvändig behörighet och att säkerhetsutrustningen inte fungerade.
Kaptenen ville alltså bli frikänd. Åklagaren yrkade däremot på tre månaders villkorlig dom och indraget körkort i tio månader. Maxstraffet för vållande till annans död är sex års fängelse.
Héraðsdómur Austurlands fäller kaptenen för vållande till annans död och för brott mot trafiklagen. Straffet blir två månaders villkorlig dom. Han behöver inte sitta av straffet om han inte gör sig skyldig till ny brottslighet inom två år. Han förlorar också körkortet i ett halvår. Dessutom ska han betala rättegångskostnader på 2 miljoner isländska kronor.