tisdag 9 januari 2018

Katrín Jakobsdóttir Islands mest bevakade politiker

Katrín Jakobsdóttir var den politiker som isländska medier rapporterade allra mest om under 2017. Försprånget till tvåan Bjarni Benediktsson var litet - men desto större var gapet till trean Benedikt Jóhannesson. Katrín Jakobsdóttir var dessutom den mest intervjuade i etermedier. Det visar statistik som tagits fram av Creditinfo på uppdrag av Viðskiptablaðið.

Hela 449 889 artiklar och inslag publicerades i isländska medier under 2017. Av dessa svarade Morgunblaðið, RÚV och 365 - där Fréttablaðið ingår - för 36 procent. Hela 59 procent av det totala antalet publiceringar gjordes på nätet.

Politik är det ämne som oftast berörs i nyhetsrapporteringen. Självständighetspartiet var 2017 års i särklass hetaste ämne. Mediebevakningen som på något sätt var kopplad till partiet var mer än dubbelt så omfattande som rapporteringen om tvåan Renässans. Trea på bevakningstoppen var Renässans.

Katrín Jakobsdóttir tog under 2017 inte bara över uppdraget som regeringschef från Bjarni Benediktsson. Hon var också den politiker som de isländska medierna bevakade mest. Därefter följde Bjarni Benediktsson, Benedikt Jóhannesson, Sigurður Ingi Jóhannsson och Óttarr Proppé. Först på sjätte plats kommer den första kvinnan: Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir.

Samma sex namn återfinns på topplistan över de mest intervjuade personerna i etermedierna. Två av dem har dock bytt plats. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir är den femte mest intervjuade och Óttarr Proppé den sjätte vanligaste intervjupersonen.