lördag 20 januari 2018

Kommunchef i Bolungarvík vill hjälpa till att skotta snö

Ett snötäcke på nästan en halvmeter och ännu mer nederbörd på ingång under de kommande dagarna. Det var skälet till att Jón Páll Hreinsson, kommunchef i Bolungarvík, på Facebook nyligen meddelade att han gärna hjälper till med att skotta snö. Han uppmanade också alla invånare som har möjlighet att hjälpa andra att ta några extra tag med skyffeln.

Bolungarvík i Västfjordarna är en av Islands nordligast belägna städer. Här är vintrarna långa och mörka. Att det kommer mycket snö är inte ovanligt.

De senaste dagarna har det snöat en hel del i Bolungarvík. Snödjupet var i morse 45 centimeter. I torsdags var det ytterligare sex centimeter djupt. Enligt Veðurstofa Íslands väntas ännu mer snö inom den närmaste veckan.

Även om snödjupet inte på något sätt är extremt har mycket av snön kommit ganska plötsligt. Det har därför ställt till problem för en hel del invånare. Vissa har fått bilar rejält insnöade. Andra har knappt kommit ut ur huset på grund av all snö.

En som är beredd att hjälpa till är kommunchefen Jón Páll Hreinsson. Han skriver på Facebook att han gärna skottar åt personer som själva har svårt att få undan snön från exempelvis trappor eller parkeringsplatser. Han uppmanar också andra invånare att hjälpa till:
"Det har vräkt ned snö de senaste dagarna här i Bolungarvík. Även om gatorna är framkomliga så har det också samlats mycket snö på parkeringsplatser och intill hus och trappor överallt. ... Jag är dock säker på att det är några som tveklöst har problem med att få loss sina bilar från parkeringsplatser eller bara skotta så att det är möjligt att komma ut. Några som på grund av ålder, sjukdomar eller annat har det svårt. Jag är också säker på att det finns massor av sunda och beredvilliga människor över hela staden som är beredda att skotta extra trappor eller skotta fram ytterligare en bil på parkeringsplatsen åt dem som behöver förlita sig på sådant. Jag är åtminstone beredd! ... Jag uppmanar alla Bolungarvíkbor som har förmåga och tid att ge grannar och medborgare en hjälpande hand och skotta några extra trappor eller ytterligare en parkeringsplats. Det är under sådana dagar som ett samhälle som vårt är som starkast."
I inlägget skriver Jón Páll Hreinsson att den som vill ha hjälp kan kontakta honom på Facebook eller på telefon.