onsdag 10 januari 2018

Ljus framtid och Renässans i samtal om valallians

Renässans och Ljus framtid diskuterar nu möjligheter om att samarbeta i vårens kommunalval. Målet med en sådan valallians blir enligt Fréttablaðið att försöka hålla konservativa krafter från makten i några av Islands största kommuner. Men vilka som ska toppa en sådan lista i kommunalvalet i Reykjavík är oklart.

I kommunalvalen 2014 fick Ljus framtid representanter invalda i sju fullmäktigen. Partiet har i dag folkvalda i Reykjavík, Kópavogur, Hafnarfjörður, Akureyri, Akranes, Árborg och Garðabær. Resultatet sågs som en stor framgång eftersom det var första gången Ljus framtid ställde upp i kommunalval.

Trots ett starkt fäste i flera av landets största kommuner räckte stödet för Ljus framtid inte i senaste alltingsvalet. Partiet fick då bara 1,22 procent av rösterna och miste samtliga fyra mandat i alltinget. Samtidigt lyckades Renässans rädda sig kvar med 6,69 procent av väljarstödet.

Efter valet 2016 agerade Ljus framtid och Renässans i praktiken som ett parti i regeringsförhandlingarna med Självständighetspartiet. Då var syftet att skapa ett starkt liberalt block i alltinget. Den informella alliansen var till stor del baserad på den goda relationen mellan partiledarna Óttarr Proppé och Benedikt Jóhannesson.

Sedan dess har bägge partierna bytt ledare. Renässans har aldrig kandiderat i kommunalval. Ljus framtid kommer att få kämpa för att behålla mandaten i kommunerna.

Nu diskuterar partierna ett samarbete i vårens kommunalval. Sådana samtal förs enligt Fréttablaðið i bland annat Reykjavík, Hafnarfjörður, Kópavogur, Akureyri och Reykjanesbær.

Samtidigt har Renässans väg fram till kommunalvalen varit allt annat än problemfri. Bägge partierna kommer att utse namnen på listorna utan att hålla provval. Redan i somras fanns det inom Renässans ett jäsande missnöje med att det ännu inte fanns något kommunpolitiskt program. Missnöjet riktade sig också mot den dåvarande partiledaren Benedikt Jóhannesson.

Ambitionen är ändå att ställa upp i landets största kommuner. Vilka kandidater som skulle toppa Renässans listor är högst osäkert. I väntan på ett kommunpolitiskt program har inga tunga namn klivit fram. De mest prioriterade kommunerna för Renässans är Reykjavík, Kópavogur och Hafnarfjörður.

S. Björn Blöndal - som toppade Ljus framtids lista i Reykjavík i senaste valet - ställer inte upp för omval. Det är också tveksamt om Elsa Hrafnhildur Yeoman - som var nummer två på valsedeln - tänker kandidera på nytt.

Ett namn som har nämnts i Reykjavík är tidigare alltingsledamoten Nichole Leigh Mosty. Hon säger i Fréttablaðið att hon just nu överväger om hon ska ställa upp. Ett annat namn som diskuteras är enligt RÚV partiledaren Björt Ólafsdóttir, som tidigare varit miljöminister och representerat Ljus framtid i alltinget. Hon tog över från Óttarr Proppé sedan han avgått efter valfiaskot.

Tidigare alltingsledamoten Pawel Bartoszek är enligt Fréttablaðið en tänkbar kandidat som diskuteras inom Renässans. En annan är María Rut Kristinsdóttir, som är assistent åt partiledaren Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir.

Här kan du läsa mer om det kommande kommunalvalet i Reykjavík.