torsdag 25 januari 2018

Malmöbo i fängelse - smugglade in flyktingar till Island

En 33-årig taxichaufför från Malmö döms till fängelse på Island. Han försökte i höstas mot betalning smuggla in en familj från Irak i landet. Familjen hade tidigare nekats uppehållstillstånd i Tyskland. Efter att försöket stoppats på flygplatsen i Keflavík sökte mannen upp familjen och hotade dem för att få dem att inte vittna mot honom i Héraðsdómur Reykjaness.

Det var den 13 september förra året som mannen - en 33-årig taxichaufför bosatt i Malmö - landade på Island. Han hade då flugit från Köpenhamn till Keflavík. När mannen stoppades i tullen visade det sig att han hade leksaker och ogiltiga id-handlingar för flyktingar i Tyskland.

Mannen sade sig inte veta vad som fanns i väskan. Han bar den på uppdrag av en vän som reste med samma flyg. Vännen hade tillsammans med sin familj - fru och två döttrar - stannat för att få sig något att äta innan tullpassagen.

Familjen stoppades i tullen. De reste med rumänska pass som snart visade sig vara förfalskade.

Mannen hävdade att han inte försökt smuggla in familjen i landet. I stället hade han kontaktats av en bekant som uppmanade honom att hjälpa en familj att boka flygbiljetter till Dublin via Keflavík. Mannen köpte biljetterna och utlovades få ersättning för sina utlägg. När han såg hur billiga biljetterna till Island var köpte han en för egen räkning för att kunna hälsa på en vän.

I rätten förnekade mannen att han hade fått betalt för att smuggla in familjen i landet. Men familjemedlemmarna hade en annan historia.

De kom i kontakt med mannen när de befann sig i Tyskland och hade fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd. De ville inte resa tillbaka till Irak. Därför behövde de hjälp för att kunna ta sig till ett annat europeiskt land för att på nytt kunna söka asyl. De letade aktivt efter just en människosmugglare. Mannen som de anlitade hade själv irakiska rötter.

Familjen betalade mannen 3 000 euro. På hans uppmaning reste de till Flensburg där de träffades. Mannen ordnade ett boende åt dem för två nätter. Han försåg dem med förfalskade rumänska pass. Därefter fortsatte de till Köpenhamn. Även där övernattade de. På hotellet sade mannen i samband med incheckningen att familjen var turister. Han skötte själv alla kontakter med utomstående.

Efter att flyget från Danmark landat på Island försvann mannen. De fick inte syn på honom igen förrän de själva stoppats i tullen.

I Héraðsdómur Reykjaness vittnade familjen om att de mot betalning fått löften om att smugglas in i landet. Deras berättelse får stöd av transaktioner som gjorts på mannens bankkonto. Mannen förnekade dock att han tagit betalt för att hjälpa familjen.

Åtal mot mannen väcktes den 13 oktober förra året. Åtta dagar senare dök mannen upp på samma buss i Reykjavík som familjen. Där sade han åt dem att de skulle ändra sina vittnesmål. Han riskerade då sex års fängelse. Om det skulle bli straffet sade mannen att det skulle bli svårt för familjen att återvända till Tyskland eftersom han hade en stor familj som inte skulle förlåta dem.

Nu döms mannen till nio månaders fängelse för brott mot utlänningslagen och övergrepp i rättssak. Sex av dessa nio månader är villkorliga. Om han inte gör sig skyldig till ny brottslighet inom två år slipper han avtjäna resten av domen. Han ska också stå för rättegångskostnader på drygt 1,2 miljoner isländska kronor.

Mannen är tidigare ostraffad på Island. Han har däremot tidigare dömts för mindre brott i Sverige.

Här kan du läsa domen i sin helhet.