onsdag 31 januari 2018

Rekordhöga stödet för Islands nya regering sjunker

Foto: Stjórnarráðið
Stödet för regeringen minskar. Men koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet är fortfarande populärare än vad någon av Islands tre senaste regeringar var vid något tillfälle. Samtidigt är stödet för Folkets parti alltjämt under femprocentsspärren till alltinget. Det visar en undersökning utförd av MMR.

I december förra året var det 66,7 procent av islänningarna som ställde sig bakom trepartikoalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet. Det var den bästa starten för en isländsk regering sedan MMR började mäta stödet för regeringen hösten 2008.

Nu dalar stödet till 60,6 procent, en tillbakagång med 6,1 procentenheter. Trots ett kraftigt tapp på bara en månad står regeringen alltjämt starkare än vad någon av de tre senaste regeringarna gjorde vid något tillfälle.

Självständighetspartiet behåller positionen som Islands största parti. Partiet har nu i fyra månader varit större än Gröna vänstern i opinionen. Men väljarstödet backar till 22,3 procent, en nedgång med 0,9 procentenheter. Siffran är Självständighetspartiets sämsta sedan nyvalet i oktober 2017.

Avståndet till Gröna vänstern krymper och ligger nu inom den statistiska felmarginalen. Gröna vänstern får nu 18,4 procent, en ökning med 1,7 procentenheter. Uppsvinget innebär att Gröna vänstern återtar positionen som näst största parti från Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna är nu tredje störst på Island med 14,9 procent, en nedgång med 1,9 procentenheter. Piratpartiet är landets fjärde största parti - men backar 1,2 procentenheter till 12,9 procent.

Bara några veckor före höstens nyval bröt sig flera tunga namn ut ur Framstegspartiet för att bilda Centerpartiet. Sedan valet har Centerpartiet lockat fler väljare, men nu är rollerna ombytta. Framstegspartiet ökar med 2,7 procentenheter till 11,2 procent. Samtidigt minskar Centerpartiet med 1 procentenhet till 7,7 procent.

Renässans fortsätter att hålla sig över femprocentsspärren till alltinget. Partiet får 6 procent, en uppgång med 0,3 procentenheter. Folkets parti ligger däremot fortfarande under spärren. Stödet ökar med 0,5 procentenheter till 4,2 procent.

Ljus framtid får allt längre upp till femprocentsspärren. Partiet har nu 1,3 procent av väljarna bakom sig, en tillbakagång med 0,5 procentenheter.

Utanför alltinget finns också Folkfronten med 0,6 procent, en uppgång med 0,1 procentenheter, och Gryning med 0,5 procent, en ökning med 0,4 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.