onsdag 3 januari 2018

Rundvandring i Reykjavík med Jón Gnarr - för 4 800 dollar

Den som vill ha en annorlunda stadspromenad i Reykjavík kan nu vända sig till Jón Gnarr. Men den som anlitar komikern och stadens tidigare borgmästare får hosta upp en rejäl slant för rundvandringen. Prislappen är 4 800 dollar. Då får upp till fem personer en tre till fyra timmar lång guidning i Reykjavík.

Att prisläget på Island är högt och att många medvetet prissätter saker som används och köps av turister extra högt är väl känt. Men i Reykjavík finns sedan tidigare ett par olika arrangörer av stadspromenader. Rundvandringarna är - åtminstone i teorin - kostnadsfria. Tanken är dock inte att det ska vara gratis. I stället uppmanas turisterna att betala vad de anser den två timmar långa turen vara värd.

När komikern Jón Gnarr 2010 valdes till borgmästare i Reykjavík skämtade han om att han ville ha ett jobb där han fick mycket betalt för liten ansträngning. Frågan är om han inte satt den planen i verket nu.

För 4 800 dollar går det att boka guidade turer med Jón Gnarr. I priset ingår något att äta och dricka längs vägen. Och prislappen per tur är alltid densamma oavsett antalet deltagare - men maxgränsen är fem personer.

Stadsvandringarna är tre till fyra timmar långa. De kan bara bokas i förväg och har inga fasta avgångstider. Arrangör är Iceland Unplugged, ett företag som specialiserar sig på skräddarsydda turer.