måndag 29 januari 2018

Serie av jordskalv skakar Grímsey och Eyjafjörður

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett kraftigt jordskalv skakade Grímsey i går morse. Skalvet uppmättes till 4,1 och hade sitt epicentrum nordost om ön. Det kändes även i delar av Eyjafjörður på det isländska fastlandet. Över hundra jordskalv inträffade i närheten av Grímsey under söndagen. Jordskalv kopplade till kontinentalplattornas rörelser är vanliga i området.

Klockan 7.49 i går skakades Grímsey av ett jordskalv med en magnitud på 4,1. Skalvet kändes tydligt på ön och även i norra Eyjafjörður. Det inledde en serie på över hundra skalv bara under söndagen. Nästan samtliga skalv i den pågående jordskalvssvärmen har inträffat i havet en dryg mil nordost om Grímsey.

Det största efterskalvet under söndagen skedde klockan 8.11 och hade en magnitud på 3,4.

Jordskalvssvärmar är vanliga i regionen. De skalv som inträffade under gårdagen hade ingen koppling till vulkanisk aktivitet. I stället berodde de på kontinentalplattornas rörelser i den så kallade Tjörnessprickzonen.

Skalvserien fortsatte under måndagen men med minskande intensitet. Fram till lunch hade ett tjugotal mindre skalv inträffat nordost om Grímsey. Samtidigt inleddes en mindre jordskalvssvärm i havet väster om Kópasker.

Den senaste större jordskalvssvärmen vid Grímsey inträffade i oktober 2017.

Här kan du läsa mer om jordskalv vid Grímsey.