torsdag 4 januari 2018

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i ny folkbokföringsflytt

Ännu en gång flyttar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Och ännu en gång är det en flytt som bara sker i folkbokföringen. I det hus i Akureyri där Centerpartiets ledare nu skrivit sig finns ingen plats för honom. Hela bostaden är uthyrd till studenter. Huset ägs av partikamrater till Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Inför alltingsvalet 2013 var det osäkert om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - som då var ledare för Framstegspartiet - skulle få något mandat om han kandiderade i den valkrets i Reykjavík där han var bosatt. I stället folkbokförde han sig i partiets starkaste fäste i den nordöstra valkretsen.

På pappret flyttade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson in på gården Hrafnabjörg III i Jökuldalur. Huset ägs av bonden Jónas Guðmundsson, även han medlem av Framstegspartiet. Där har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson varit folkbokförd i nästan fem år. Trots detta har han bara övernattat på gården en enda gång.

Isländsk lag säger att personer ska vara folkbokförda på den adress där de bor en majoritet av tiden. Just alltingsledamöter kan dock fortsätta vara skrivna på en adress utanför Reykjavík trots att de på grund av jobbet tillbringar den mesta tiden i huvudstaden.

För en tid sedan flyttade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson från en villa i Reykjavík till en villa i Garðabær. Flytten gjorde inte att han såg något skäl att ändra folkbokföringsadress.

Men nu har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - som nu i stället är ledare för Centerpartiet - åter flyttat på pappret. Han är enligt RÚV folkbokförd i ett hus i centrala Akureyri. Centerpartiets regionförening är registrerad på samma adress.

Huset ägs av Gerður Jónsdóttir, tidigare ordförande för Framstegspartiets kvinnoförbund, och hennes make. De är föräldrar till Anna Kolbrún Árnadóttir, som i senaste alltingsvalet var nummer två på Centerpartiets lista i den nordöstra valkretsen efter Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Hon valdes också in i alltinget.

I den bostad där Sigmundur Davíð Gunnlaugsson nu är skriven skulle han inte ens kunna bosätta sig om han så ville. Gerður Jónsdóttir säger till Stundin att den just nu är uthyrd till studenter. Hyreskontraktet är möjligt att säga upp, men som det ser ut i dagsläget finns det ingen plats för honom i huset i Akureyri:
"Han behövde en hemvist här i Akureyri och jag vet inte om han kanske flyttar hit. Allt är under översyn. Vi är goda bekanta."
Sigmundur Davíð Gunnlaugssons folkbokföringsadress på Hrafnabjörg III anmäldes av Pétur Einarsson, en av Folkets partis kandidater i den nordöstra valkretsen. Kommunfullmäktige i Fljótsdalshérað valde dock att inte agera i frågan.

Här kan du läsa mer om turerna kring Sigmundur Davíð Gunnlaugssons folkbokföringsadress.