måndag 8 januari 2018

Självständighetspartiets första provval på Hemön på 28 år

För första gången sedan 1990 håller Självständighetspartiet på Västmannaöarna provval inför vårens kommunalval. Ett förslag om att åter låta en nämnd besluta om partiets lista fick inte tillräckligt stöd. Storfavorit i provvalet är Elliði Vignisson. Han har de senaste tre valen varit Självständighetspartiets toppnamn i kommunen.

Västmannaöarna är av tradition ett av Självständighetspartiets starkaste fästen. I senaste valet våren 2014 fick partiet 73,2 procent mot 26,8 procent för Ölistan. Det gav Självständighetspartiet fem mandat och egen majoritet i fullmäktige mot Ölistans två mandat.

Sedan 2006 har partiets toppnamn varit Elliði Vignisson. Han har lika länge också varit kommunchef.

Elliði Vignisson har redan meddelat att han ställer upp för omval. Men när öborna i maj väljer ett nytt fullmäktige är läget mer osäkert både för honom och för partiet han representerar.

Enligt en opinionsundersökning som MMR gjort på uppdrag av Eyjar är det bara 34,9 procent som sympatiserar med Självständighetspartiet. Ölistan får i samma mätning 7,7 procent. Hela 39,5 procent är osäkra medan 14,9 procent svarar att de föredrar något annat parti. Vidare är det 3,1 procent som uppger att de inte har för avsikt att rösta.

Kanske har denna mätning bidragit till att sprida en viss osäkerhet inom partiet. För första gången sedan 1990 ska Självständighetspartiet på Västmannaöarna nu hålla ett provval. När frågan avgjordes fanns ett förslag om att åter låta en nämnd utse partiets lista, men det förslaget fick inte tillräckligt stort stöd.

Inom Självständighetspartiet är det provval som är normen. Det kan dock röstas bort, men då krävs att två tredjedelar ställer sig bakom beslutet. Så starkt var inte stödet vid omröstningen på Västmannaöarna.

Nu måste partiet bestämma formerna för provvalet. Det kommer att hållas med god marginal till kommunalvalet i slutet på maj.

Elliði Vignissons position överst på listan är knappast hotad. Ingen tillräckligt namnkunnig utmanare finns i dagsläget. Men om stödet för Självständighetspartiet inte växer finns det möjligheter för andra partier att ge sig in i kommunpolitiken. Då finns det också möjligheter för att rösta bort Självständighetspartiet från makten i ögruppen.

Osäkerheten är dock minst lika stor inom Ölistan. De två ordinarie ledamöterna, Stefán Óskar Jónasson och Auður Ósk Vilhjálmsdóttir, är bägge osäkra på en fortsättning. Samma sak gäller också ersättaren Georg Eiður Arnarsson. Han kommer på grund av interna stridigheter knappast att ställa upp om någon av de två ordinarie ledamöterna kandiderar till omval.

Här kan du läsa mer om Elliði Vignissons beslut att ställa upp för omval.