onsdag 31 januari 2018

Största jordskalvet i Bárðarbunga efter vulkanutbrottet

Illustration: Veðurstofa Íslands
Det kraftigaste jordskalvet i Bárðarbunga på tre år år skedde i går kväll. Skalvet hade en magnitud på 4,9 och var det största sedan det senaste vulkanutbrottet i Bárðarbunga. Det både föregicks och följdes av en serie jordskalv - men där fanns inga tecken på vulkanisk aktivitet. Samtliga jordskalv hade epicentrum öster om vulkanens krater.

Snart är det tre år sedan det senaste vulkanutbrottet i Bárðarbunga slutade. Då hade det rasat i sex månader. Men vulkanen vilar inte. Närmast direkt efter utbrottets slut började ny magma samlas i Bárðarbungas vulkaniska system.

Jordskalv i direkt anslutning till Bárðarbungas krater är vanliga. De kopplas till magmarörelser djupt ned i berget. Inget tyder dock i dagsläget på att något utbrott skulle vara nära förestående.

Klockan 19.24 i går kväll inträffade ett jordskalv med en magnitud på 4,9. Skalvet var det största i Bárðarbunga sedan det senaste vulkanutbrottet upphörde i februari 2015.

Under gårdagen skedde ett tjugotal skalv i Bárðarbunga. Förutom det stora skalvet hade de kraftigaste jordskalven en magnitud på 3,8 och 3,7.

Det är inte första gången som stora skalv sker i Bárðarbunga sedan utbrottet. Två skalv med en magnitud på 4,7 inträffade den 27 oktober förra året. Innan dess var det största skalvet på 4,5 den 2 augusti. Ytterligare en rad jordskalv har haft en magnitud på minst 4.

Här kan du läsa mer om Bárðarbunga.