lördag 27 januari 2018

Tre av fyra islänningar nöjda med Áramótaskaupið 2017Tre av fyra tittare är nöjda med Áramótaskaupið, den nyårsrevy som har visats i RÚV ända sedan tv-sändningarna på Island började 1966. Det gör 2017 års upplaga till den näst mest uppskattade sedan MMR började mäta programmets popularitet 2011. I synnerhet unga islänningar gillade den senaste nyårsrevyn.

Redan när Ríkisútvarpið, RÚV, började sända tv på Island 1966 fanns Áramótaskaupið i tablån för nyårsafton. Sedan dess har den årliga nyårsrevyn blivit något av en institution. Programmet har alltid höga tittarsiffror. Därför är det också betydligt dyrare att köpa reklam i anslutning till Áramótaskaupið.

Áramótaskaupið börjar alltid vid 22.30 då de flesta är klara med middagen och har börjat räkna ned till tolvslaget. När programmet slutar en timme senare är det dags att klä på sig för att gå ut och titta på nyårsfyrverkerierna.

Hela 76 procent tycker att 2017 års upplaga av Áramótaskaupið var bra. Bara 10 procent anser att det var dåligt. Resterande 14 procent säger att det var en blandning av bra och dåligt.

Det innebär att 2017 års upplaga står sig bra i konkurrensen. Bara en gång sedan 2011 har Áramótaskaupið varit populärare. Det var 2013 då hela 81 procent gjorde tummen upp för programmet. Lägst betyg under de sju senaste åren fick 2012 års upplaga som bara 33 procent gillade.

Kvinnor, islänningar i åldern 18 till 29 år, personer bosatta i huvudstadsregionen och höginkomsttagare var i större utsträckning än andra nöjda med Áramótaskaupið 2017. Missnöjet var större bland män, islänningar som fyllt 68 år och personer bosatta på landsbygden.

Áramótaskaupið delade vissa väljargrupper. Hela 89 procent av Renässans sympatisörer tycker att den senaste upplagan var bra - men samma åsikt har bara 63 procent av Folkets partis anhängare. Bara 2 procent av Renässans väljare svarar att programmet var dåligt. Men det är 19 procent av Centerpartiets sympatisörer som uppger att det var dåligt.

Här kan du läsa mer om Áramótaskaupið, ovan kan du se 2017 års upplaga och här kan du se de tio populäraste scenerna från programmet genom åren.