fredag 26 januari 2018

Turist frös ihjäl på isländsk glaciär efter fallolycka

Kylan blev för mycket för den 27-årige turist som nyligen hittades död vid Sandfell i Öræfi. Mannen föll när han var på väg ned från glaciären. Han kan ha försökt ta sig från Öræfajökull till Skaftafell i mörker. Sökandet efter mannen började sedan en nationalparksvärd reagerat på att en hyrbil länge stått orörd på parkeringsplatsen vid Skaftafell.

På kvällen den 23 december förra året anlände en 27-årig fransk turist till Island. Mannen hyrde en bil och körde österut längs sydkusten. Sex dagar senare parkerade han bilen vid Skaftafell. Därefter gav han sig upp på Vatnajökull. Härifrån går en populär vandringsled till Hvannadalshnjúkur, Islands högsta topp.

Vid 23-tiden den 30 december befann sig mannen på Öræfajökull nära Hvannadalshnjúkur. Därifrån var det åtta kilometer till parkeringsplatsen vid Skaftafell.

På vägen ned från glaciären föll mannen. Han lyckades inte ta sig upp efter fallet utan frös ihjäl på Vatnajökull vid Sandfell. Olyckan kan ha inträffat när han försökte gå i mörker.

Det var en nationalparksvärd i Skaftafell som reagerade på att en hyrbil stått orörd på parkeringsplatsen en längre tid. Värden kontaktade uthyraren som i sin tur kontaktade polisen. Räddningstjänsten gav sig i väg för att leta efter mannen. Han hittades död den 17 januari.

Den preliminära obduktionen visar enligt ett pressmeddelande från polisen att mannen frös ihjäl efter att ha fallit. Det finns inga misstankar om något brott i samband med mannens död.