måndag 15 januari 2018

Turister får minst för pengarna på Island

Island är dyrast i Europa för turister. Priserna för övernattning och restaurangbesök är klart dyrare i öriket än i Norge och Schweiz, de två länder i undersökningen där besökare får minst för pengarna. Billigast i Europa är Bulgarien följt av Turkiet och Ungern. Det visar siffror från reseföretaget TUI som Die Welt tagit del av.

Efter ett tillfälligt prisras efter finanskraschen hösten 2008 har Island återtagit positionen som Europas dyraste land. I en rad olika jämförelser har det fastslagits att utländska gäster inte får så lite för pengarna i något annat land.

Researrangören TUI har sammanställt prisläget i olika europeiska länder med Tyskland som utgångspunkt. Jämförelsen utgår alltså från hur mycket tyska turister får betala för övernattningar på hotell och restaurangbesök i utlandet.

Dyrast är Island. Här är priserna hela 62,5 procent högre än i Tyskland. Näst dyrast är Norge med priser som ligger 45,9 procent högre. Därefter följer Schweiz med 38,7 procent, Danmark med 35,5 procent och Sverige med 30,6 procent.

Det billigaste resmålet i Europa är Bulgarien. Där är prisnivån 59,8 procent lägre än i Tyskland. Andra resmål lämpliga för den som vill få så mycket som möjligt för sina pengar är Turkiet där priserna är 46,3 procent lägre, Ungern med 44,7 procent, Kroatien med 35 procent och Malta med 33,8 procent.