lördag 20 januari 2018

Varannan islänning vill inte se husdjur på restauranger

Hälften av islänningarna gillar inte gäster som tar med sig hundar eller katter in på restauranger. En av tre tycker däremot att det är positivt när husdjuren får följa med. Unga islänningar och kvinnor anser oftare att sällskapsdjur bör få komma in på matställen. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Ett av förra miljöministern Björt Ólafsdóttirs beslut innan hon avgick var att tillåta hundar och katter på matställen. Tidigare har sällskapsdjur varit helt förbjudna på isländska restauranger. Nu är det i stället upp till ägarna att avgöra om husdjur ska tillåtas eller inte.

För att restaurangbesökare ska få ta med sig hundar och katter krävs att ägaren har anmält beslutet till myndigheterna. Att husdjur är tillåtna måste också meddelas kunderna.

Men förändringen välkomnas inte av alla. Hela 47,4 procent är emot att besökare kan ta med sig hundar och katter på krogen. Betydligt färre - 32,7 procent - tycker att det är bra att de två vanligaste sällskapsdjuren kan få följa med in. Resterande 19,9 procent är varken positivt eller negativt inställda.

Åldern har stor betydelse för attityderna till hundar och katter på matställen. Bland islänningar mellan 18 och 29 år tycker 50,7 procent att det är positivt att de kan tas med - men den åsikten delar bara 18,3 procent av de islänningar som har fyllt 60 år.

Kvinnor, högskoleutbildade, Reykjavíkbor och singlar är mer förtjusta i förändringen. Mindre entusiastiska är män, islänningar med enbart grundskoleutbildning och personer bosatta på östra Island.

Även partisympatier spelar in. Bland Piratpartiets väljare är det 53,4 procent som gör tummen upp för hundar och katter på isländska matställen. Bland Renässans anhängare är det bara 21,3 procent som håller med. De negativa attityderna är mest utbredda bland Framstegspartiets sympatisörer. Hela 62,7 procent av dem ogillar husdjur som får tas med till restauranger.

Här kan du läsa mer om Björt Ólafsdóttirs beslut.