tisdag 6 februari 2018

Beställde falska id-kort och personbevis - döms till fängelse

När mannen från Georgien hämtade ett paket från ett postkontor i Reykjavík väntade polisen på honom. I paketet fanns förfalskade id-kort och personbevis för två män. Nu döms mannen till 30 dagars fängelse för försök till urkundsförfalskning och brott mot utlänningslagen. Ytterligare tre georgier har åtalats för liknande brott.

Georgier var under 2017 den största gruppen asylsökande till Island. En av fyra som sökte en fristad i landet var georgiska medborgare. Eftersom Georgien av isländska myndigheter betraktas som ett säkert land är möjligheterna för att få stanna mycket små.

Under 2017 avgjordes 275 ansökningar om asyl från georgiska medborgare. Av dessa var det bara tre som fick uppehållstillstånd på Island.

Det kan ha varit denna situation som drev fyra georgier till att beställa förfalskade id-handlingar. Syftet ska ha varit att kunna stanna på Island med hjälp av falska dokument.

De fyra männen har nu åtalats för försök till urkundsförfalskning och för brott mot utlänningslagen. En av männen har fått sin dom medan de tre övriga ännu inte har ställts inför rätta vid Héraðsdómur Reykjavíkur.

Det var i oktober förra året som mannen, en 37-årig georgier, tillsammans med en landsman besökte ett postkontor i centrala Reykjavík. Där hämtade de ut ett paket skickat från Irland.

I paketet fanns ursprungligen två förfalskade id-kort och personbevis för två män som påstods vara slovakiska medborgare. Tullen fattade misstankar mot försändelsen när den anlände till Island. De öppnade paketet och fann de falska handlingarna. De kontaktade polisen och bytte ut innehållet i paketet. Sedan väntade polisen på att männen skulle hämta paketet.

37-åringen erkände brottet. Han är tidigare ostraffad på Island. Han döms av Héraðsdómur Reykjavíkur till 30 dagars fängelse. Mannen ska dessutom stå för rättegångskostnader på 63 240 isländska kronor.

Den man som var med när 37-åringen hämtade ut paketet har också åtalats för försök till urkundsförfalskning och brott mot utlänningslagen. Mannen står även åtalad för två butiksstölder. I augusti 2017 stoppades han av väktare när han försökte lämna Costcos varuhus i Garðabær med obetalda varor för 67 388 isländska kronor i ryggsäcken. Två månader senare försökte mannen stjäla ett par hörlurar värda 14 495 kronor från Hagkaup i Kópavogur.

En vecka efter att de två männen gripits på postkontoret greps ett georgiskt tvillingpar på samma postkontor i Reykjavík. Tullen hade då fått upp ögonen för ett paket från Grekland. I försändelsen fanns två förfalskade grekiska pass.

Även här bytte tullen ut innehållet och larmade polisen. När de två männen hämtade ut paketet greps de av polis. De har åtalats för försök till urkundsförfalskning och brott mot utlänningslagen. Rättsprocessen mot dem inleds i Héraðsdómur Reykjavíkur den 21 februari.

Här kan du läsa domen mot 37-åringen i sin helhet och här kan du läsa mer om asylsökande till Island.