lördag 3 februari 2018

Coca-Cola på Island minskar sockret med 10 procent

Fram till 2020 kommer Coca-Cola på Island att minska andelen socker i dryckerna med 10 procent. Men mängden socker i den klassiska Coca-Colan kommer inte att förändras. I stället är det i första hand i nya typer av läsk som det blir mindre socker. Företaget kommer också att marknadsföra sockersnåla drycker i större omfattning.

Islänningar konsumerar mest socker i hela Norden. Övervikt bland befolkningen blir också ett allt större bekymmer för folkhälsan. Hälso- och sjukvårdsminister överväger nu att återinföra en sockerskatt som gör det dyrare att köpa livsmedel med högt sockerinnehåll som läsk och godis.

Även Coca-Cola på Island vill nu minska andelen socker i företagets produkter. Fram till 2020 ska den totala mängden socker i företagets försäljning bantas med 10 procent.

Men mängden socker i klassisk Coca-Cola kommer inte att förändras. En liter Coca-Cola innehåller i dag 108 gram socker - och det receptet kommer enligt marknadschefen Stefán Magnússon inte att förändras. Han säger i Fréttablaðið att det är andra drycker som ska få en lägre sockerhalt:
"Det kommer att ske varuutveckling med Fanta, Sprite och Schweppes och nya varor som vi tar ut på marknaden blir sockersnålare. I vissa fall kommer de att innehålla socker, men vi minskar målmedvetet mängden gram per såld liter och lägger vikt vid mindre portionsstorlekar."
Sedan 2010 har andelen socker i Coca-Colas produkter minskat med 15 procent. Per Hynne, som är ansvarig för kommunikation och socialt ansvar vid Coca-Cola European Partners, säger till Vísir att företaget ska göra sitt för att kunderna ska välja mindre ohälsosamma alternativ:
"Vi är en del av problemet, men det finns många sätt att få i sig socker och flera saker orsakar övervikt. Men vi behöver vara en del av lösningen och därför förpliktigar vi oss på detta sätt."
Här kan du läsa mer om Svandís Svavarsdóttirs planer på att återinföra sockerskatten.