torsdag 1 februari 2018

Flasknosval strandade i Reykjavík - fick hjälp av dykareEn flasknosval strandade vid Kirkjusandur i Reykjavík i går. Anställda på valskådningsföretaget Elding fick syn på djuret och kontaktade dykare som befann sig i hamnområdet. Då tycktes valen inte vara vid liv. Den verkade också ha skadats efter att ha simmat under en flytbrygga.

Med hjälp av vågorna lyckades dykarna få loss den strandade valen. Den simmade i riktning mot Örfirisey men fortsatte att hålla sig nära stranden. Dykarna höll flasknosvalen under uppsikt om den skulle stranda på nytt. Den verkade dock återfå krafterna efter att tidigare ha varit närmast livlös.

Flasknosvalen håller till på stora djup. Den är ganska vanlig i havet runt Island, men syns sällan från land. Det är inte första gången som en flasknosval hamnar i problem i den gamla hamnen i Reykjavík. Under 1990-talet var det en flasknosval som strandade vid båtvarvet. Dykare drog valen från land och ut i vattnet tre gånger, men den återvände varje gång till land och hittades senare död.

Ovan kan du se en film på flasknosvalen.