söndag 18 februari 2018

Islänningar köper snabbmat för tusentals kronor i månaden

Varje månad lägger den genomsnittliga islänningen omkring 25 000 isländska kronor på snabbmat. Och under ett år går notan för snabbmaten på drygt 300 000 kronor. Det visar statistik från Meniga enligt RÚV. Samtidigt blir islänningarna allt tyngre. Ett av fem isländska barn har övervikt. I få andra länder ökar andelen överviktiga personer så snabbt.

Islänningar älskar snabbmat. Enligt Meniga - som samlat information från 12 000 personer - lägger den genomsnittliga islänningen drygt 300 000 isländska kronor på snabbmat varje år. Månadskostnaden är ungefär 25 000 kronor.

Kristín Hrefna Halldórsdóttir vid Meniga säger till RÚV att det inte längre är några små summor som läggs på besök på snabbmatsrestauranger:
"Det är mycket stora summor men kanske också en bra möjlighet eftersom det där är möjligt att spara och sätta ett bra mål för det nya året och sätta målet att göra färre besök på snabbmatsställen."
Samtidigt som konsumtionen av snabbmat ökar blir också islänningarna allt tyngre. I få andra länder är det en lika stor andel av befolkningen som är överviktiga. Enligt OECD är var femte isländsk tonåring överviktig. Bland vuxna är andelen som väger för mycket något högre.

Här kan du läsa mer om konsumtionen av skräpmat på Island.