söndag 11 februari 2018

Kompositören Jóhann Jóhannsson är död

Foto: Playground
Kompositören Jóhann Jóhannsson har gått bort. Han hittades avliden i sitt hem i Berlin i fredags. De senaste åren har han etablerat sig som en av Islands mest framstående musiker. För sin filmmusik har Jóhann Jóhannsson vunnit en Golden Globe och nominerats till en Oscar. Dödsorsaken är inte känd. Jóhann Jóhannsson efterlämnar en dotter.

Första gången Jóhann Jóhannsson skrev filmmusik var 2000 till Íslenski draumurinn. Därefter började han först etablera sig som en kompositör av musik till filmer på Island. Under de första åren sedan han slagit in på denna bana komponerade han musik till bland annat Óskabörn þjóðarinnar, Maður eins og ég och Dís.

Men Jóhann Jóhannsson hade då redan gjort sig till ett namn på den isländska musikscenen. Genom åren har han spelat med band som Ham, Apparat Organ Quartet och Funkstrasse.

Det var filmmusiken som blev Jóhann Jóhannssons internationella genombrott. Han har komponerat musik till storfilmer som Arrival, Prisoners, Sicario, The Mercy och Mother. För The Theory of Everything belönades Jóhann Jóhannsson 2014 med en Golden Globe. Han nominerades också till en Oscar och en Grammy för samma filmmusik. Även arbetet med Sicario och Arrival resulterade i flera tunga nomineringar.

Trots stora framgångar i utlandet var han också verksam på Island. Han skrev bland annat musik till den isländska tv-serien Ófærð (Fångade).

Jóhann Jóhannsson blev 48 år gammal. Han hittades död i sitt hem i Berlin i fredags. Dödsorsaken är inte känd. Dödsfallet bekräftades i ett uttalande på Facebook genom managern Tim Husom:
"It is with profound sadness that we confirm the passing of our dear friend Jóhann. We have lost one of the most talented and brilliant people who we had the privilege of knowing and working with. May his music continue to inspire us."
Beskedet om Jóhann Jóhannssons bortgång möttes av bestörtning. En av många som tog emot nyheten med sorg var kompositörskollegan Ólafur Arnalds. Han kommenterade dödsfallet på Twitter:
"One of the greatest artists of our time... And a huge influence on me. I hope you are in a good place Jóhann "
En annan musiker som beklagade beskedet var Óttarr Proppé, tidigare alltingsledamot och partiledare för Ljus framtid. Han spelade ihop med Jóhann Jóhannsson i Ham. Han skrev om dödsfallet på Facebook:
"Det är svårt att förstå denna tragiska nyhet. Jóhann, du var en vacker själ, en trogen vän och hade en direkt linje till gud mer än normalt genom musiken. Jag tackar dig för musicerandet, vänskapen och samspelet, käre vän. Musiken lever. "
Jóhann Jóhannsson efterlämnar en dotter.