måndag 26 februari 2018

Nu är Stundin större än DV

Efter ett ägarskifte tvingades en rad journalister bort från DV. Nu har Stundin - tidningen de startade efter ägarbytet - fler läsare än DV. Samtidigt sjunker läsningen av Fréttablaðið till den lägsta i tidningens historia. Morgunblaðið har den näst sämsta siffran någonsin. Det visar ny räckviddsstatistik från Gallup.

Med få undantag kämpar de tryckta tidningarna på Island i motvind. En tidning som går mot strömmen är Stundin. Tidningen grundades av journalister som antingen tvingades gå eller själva valde att säga upp sig när Björn Ingi Hrafnsson tog kontrollen över DV hösten 2014. Stundin fortsatte med samma granskande journalistik som tidigare funnits i DV.

I december 2017 var det 11,6 procent av islänningarna som läste Stundin. Det är tidningens högsta räckviddssiffra hittills. Samtidigt sjönk läsningen av DV i januari 2018 till 10,6 procent. Det är första gången som Stundin har fler läsare än DV.

Fréttablaðið läses nu av 43,3 procent av islänningarna. Det är den lägsta siffran i tidningens historia. Morgunblaðið har en räckvidd på 25,4 procent. Bara vid ett tillfälle har tidningen haft färre läsare. Viðskiptablaðið når nu 9,4 procent av befolkningen.