måndag 19 februari 2018

Ny ägare för Iceland Airwaves efter två års förluster

Sena Live är ny ägare av festivalen Iceland Airwaves. Men Icelandair kommer att fortsätta sponsra och marknadsföra arrangemanget. Försäljningen kommer efter att de två senaste upplagorna gått med förlust. I det gamla festivalbolaget finns skulder på tiotals miljoner isländska kronor som inte kommer att betalas till fullo.

Årets upplaga av Iceland Airwaves blir den tjugonde sedan starten 1999. Men det blir med en ny ägare. Efter två år av förluster valde Icelandair att sälja festivalen till konsertarrangören Sena Live. Icelandair kommer dock att fortsätta sponsra och marknadsföra Iceland Airwaves.

Festivalen har drivits genom bolaget IA tónlistarhátíð. Där har vd:n Grímur Atlason redan slutat. Bolaget har enligt RÚV skulder på tiotals miljoner isländska kronor. Om inte fordringsägarna går med på ackord kan det hela sluta med att bolaget begärs i konkurs.

Det är framför allt 2016 års upplaga som belastar ekonomin. Då gjorde festivalen en förlust på 57 miljoner isländska kronor. För att minska riskerna var förra årets upplaga av Iceland Airwaves betydligt mindre. Inte heller då gick festivalen runt. Förlusten ska dock inte alls ha varit lika stor som under 2016, rapporterar RÚV.

Här kan du läsa mer om försäljningen av Iceland Airwaves.