torsdag 8 februari 2018

Självständighetspartiet allt närmare splittring på Hemön

Missnöjet med att det inte blir något provval gör nu att Självständighetspartiet riskerar att splittras inför vårens kommunalval på Västmannaöarna. Íris Róbertsdóttir pekas ut som en tänkbar utmanare till sittande kommunchefen Elliði Vignisson. Men partiledningen ska ha kopplats in för att försöka ena falangerna på nytt.

I tolv år har Elliði Vignisson varit kommunchef på Västmannaöarna. Under hans ledning har kommunen varit ett av Självständighetspartiets starkaste fästen i hela landet. Men de senaste åren har populariteten dalat. Enligt en opinionsmätning som gjordes i slutet av förra året ville många öbor se ett provval inför vårens kommunalval.

Provval är inskrivet i Självständighetspartiets stadgar. För att en nämnd i stället ska välja listan krävs att medlemmarna röstar bort provvalet. Vid ett möte i mellandagarna fick inte förslaget om att avskaffa provvalet inte tillräckligt stöd.

Beslutet tolkades av många medlemmar som att det skulle bli ett provval för första gången sedan 1990. Men så ansåg inte den lokala partiledningen att utgången skulle tolkas. Ett nytt möte utlystes. Där röstades provvalet ned med siffrorna 28 mot 26. En av dem som röstade nej var Elliði Vignisson - trots att han tidigare sagt sig vara positiv till ett provval.

Här eskalerade missnöjet. Det talades om att Elliði Vignisson samlat släktingar och andra lojala medlemmar i ledande ställning inför omröstningen. Därför antyddes det att han skaffat sig kontroll över den lokala partiföreningen för att inte riskera att förlora makten. Enligt DV cirkulerade en lista med nej-rösterna där deras kopplingar till honom redovisades.

Elliði Vignisson tillbakavisade kritiken om att han skulle omge sig enbart med närstående för att inte riskera att förlora uppdraget som kommunchef. Han sade i Morgunblaðið att ett provval inte garanterade en lista med variation när det gällde kön och ålder. När en nämnd i stället beslutade om namnen på listan gick det att ta hänsyn till sådana faktorer.

En som hade tänkt utmana Elliði Vignisson var Elís Jónsson. Han säger i Morgunblaðið att det är sannolikt att självständighetspartister som är missnöjda med det uteblivna provvalet ställer upp med en egen lista. Sonderingarna för att gå till val med en konkurrerande lista görs i det tysta:
"Detta sker fortfarande mycket tyst och det görs så medvetet."
Elís Jónsson ska själv vara intresserad av att leda en sådan lista. Men det talas också om Íris Róbertsdóttir, som tidigare varit ersättare i alltinget för Självständighetspartiet, som en tänkbar kandidat till uppdraget som kommunchef.

Hon säger i Morgunblaðið att hon är medveten om det interna missnöjet och att hon har blivit kontaktad om att ställa upp för en utbrytning ur Självständighetspartiet. Íris Róbertsdóttir uppger dock att hon inte bestämt sig för om hon ska kandidera.

Det missnöje som riktas mot Elliði Vignisson gäller inte bara det uteblivna provvalet i år. Flera ska ha varit besvikna över att samma beslut fattades även inför kommunalvalet 2014.

Inför hotet om splittring ska Självständighetspartiets ledning ha kopplats in. Målet är att på nytt ena partiet och därmed undanröja en utbrytning som skulle utgöra en rejäl utmaning i valet den 26 maj.

Här kan du läsa mer om turerna kring Självständighetspartiet på Västmannaöarna.