onsdag 21 februari 2018

Socialdemokraterna störst i centrala Reykjavík

Socialdemokraterna har sitt starkaste fäste i Reykjavíks innerstad. Självständighetspartiet är däremot populärast i kommunens östligaste delar. Där har också Piratpartiet många sympatisörer. Gröna vänstern går däremot bäst i kvarteren väster om stadskärnan. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup på uppdrag av Viðskiptablaðið.

I den senaste mätningen från Gallup inför kommunalvalet i Reykjavík är Självständighetspartiet största parti. Det ser dock ut som att den styrande majoriteten - Socialdemokraterna, Ljus framtid, Gröna vänstern och Piratpartiet - ändå har goda möjligheter att få regera vidare.

Viðskiptablaðið publicerar nu väljarstödet fördelat på postnumren i Reykjavík. Det är stora skillnader mellan olika stadsdelar.

Socialdemokraterna går allra bäst i centrala Reykjavík. I den isländska huvudstadens hjärta är det fyra av tio som sympatiserar med partiet. Andelen som tänker lägga sin röst på Självständighetspartiet är bara hälften så stor.

Självständighetspartiet är i stället starkast i de östra ytterområdena. I Grafarvogur, Grafarholt och Kjalarnes får partiet över 40 procent.

Gröna vänstern har sitt starkaste fäste i västra Reykjavík. Här är det var fjärde väljare som sympatiserar med partiet. Lika starkt är stödet för Piratpartiet i delar av östra Reykjavík. Även Renässans har många anhängare i delar av östra Reykjavík. Som mest är det dock var tionde som tänker lägga sin röst på partiet i nästa kommunalval.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.