lördag 17 februari 2018

Unga bröder säljer varm choklad och klenäter på Grótta


Den som besöker Grótta på Seltjarnarnes på lördagar kan nu stöta på bröderna Daníel Ólafur och Róbert Frímann Stefánsson. Där säljer de hembakade klenäter och varm choklad från en hemsnickrad försäljningsvagn. Överskottet går till kustbevakningen. Men det gäller att vara på plats i god tid. Hittills har bakverken och chokladen tagit slut på bara någon timme. Det uppger Vísir.

Grótta på Seltjarnarnes är en av de populäraste platserna i Reykjavíkområdet för en promenad. Det är också ett bra ställe för att uppleva norrsken. Den som har koll på tidvattnet kan dessutom promenera ut till fyren på Grótta.

Både turister och lokalbefolkning besöker Grótta. Några som nyligen var ute till Grótta var Daníel Ólafur och Róbert Frímann Stefánsson. De 11- och 14-åriga bröderna frös och längtade efter varm choklad. Så fick de idén till att sätta upp en egen försäljningsvagn.

På lördagar säljer de nu varm choklad och klenäter till förbipasserande. Namnen på menyn har anpassats till turister. I stället för att skylta med kakó och kleinur skriver de cókó och kleins. Överskottet från försäljningen går till kustbevakningen.

Försäljningen har gått över förväntan. Inte minst har brödernas initiativ rosats i sociala medier. Daníel Ólafur Stefánsson säger till Vísir att förberedelserna börjar tidigt på lördagsmorgnarna:
"Vi gör degen som är två kilo, en sats. Vi börjar med att knåda och sedan kavlar vi ut den och gör klenäter. Därefter gör vi chokladen som är ett hemligt recept som vi hittade på och väntar tills vi går med vagnen hela vägen från hemmet och det tar ungefär tolv minuter eftersom vi ju bor på Seltjarnarnes."
Ovan kan du se ett tv-inslag från brödernas försäljning och här kan du läsa mer om Grótta.