lördag 24 mars 2018

Bygger analog inspelningsstudio i Stöðvarfjörður

Magnetband och förstärkare räddade från gammal radiotelefoniutrustning. Det är något av vad som ingår i utrustningen Stúdíó Síló i Stöðvarfjörður. Där bygger Vincent Wood en analog inspelningsstudio. Förhoppningen är att artister från hela världen ska söka sig till samhället på östra Island för att spela in musik på samma sätt som förr, rapporterar RÚV.

För fyra år sedan flyttade den irländske ingenjören Vincent Wood till Stöðvarfjörður tillsammans med sin isländska fru Una Sigurðardóttir. Planen var inte att stanna så länge - men hittills har de inte lämnat fiskeläget i de isländska östfjordarna.

Nu bygger Vincent Wood en inspelningsstudio i Stöðvarfjörður. Studion ger möjlighet att spela in helt utan digital utrustning. I stället kommer han att använda sig av analog teknik - men även digital teknik kommer att finnas i studion.

De analoga inspelningarna görs på magnetband. Förstärkarna har tidigare använts som radiotelefoniutrustning. Nästan all analog utrustning är begagnad. En del har Vincent Wood byggt själv.

Förhoppningen är att artister från hela världen ska komma till Stúdíó Síló. Vincent Wood säger till RÚV att analog teknik har en viss klang som många musiker i dag saknar:
"Vi bygger upp en fulländad inspelningsstudio. Inte bara för musiker från Island utan även från andra länder. För att spela in skivor och bo här. Det kommer att bli möjligt att bo här eftersom vi befinner oss så långt bort."
Vincent Wood har tidigare drivit en analog studio på Irland. Arbetet sker i samarbete med Sköpunarmiðstöd SVF, en lokal organisation som för några år sedan köpte ortens nedlagda fiskfabrik och omvandlade den till ett centrum för skapande. Den 90 kvadratmeter stora studion byggs i ett torn i den gamla fabriken.