torsdag 15 mars 2018

Dömer ut isländsk landsbygd som katastrofområden

Flyktingar kommer till Island från katastrofområden - och där skickas de ut till katastrofområden på landsbygden där inga islänningar vill bo. Så skriver författaren Hallgrímur Helgason på Twitter i en kommentar till mottagandet av kvotflyktingar. Efter kritik ber han om ursäkt för utspelet i ett inlägg på Facebook.

De senaste veckorna har 42 kvotflyktingar kommit till Island från Irak och Syrien. Alla har fått bostäder på den isländska landsbygden - i Súðavík, Flateyri, Ísafjörður, Neskaupstaður och Reyðarfjörður.

Inom kort anländer ytterligare tio kvotflyktingar till Island. De flyttar dock till Mosfellsbær i huvudstadsregionen.

Myndigheternas val att placera flyktingarna i glesbygdskommuner fick programledaren Gísli Marteinn Baldursson att fundera. Han undrade på Twitter om det rörde sig om politiska beslut, egna önskemål eller råd från experter.

Ett svar kom från Hallgrímur Helgason. Han kallade det brutalt att skicka personerna till samhällen ute i landet:
"Detta är halvgalet. Det måste sägas. Vi får människor från katastrofområden - vart skickar vi dem? Jo, till våra egna katastrofområden där ingen islänning längre vill bo ... Detta är så brutalt."
Kritiken mot inlägget var massiv. Hallgrímur Helgason anklagades för att vara en arrogant Reykjavíkbo. Han bad snart om ursäkt:
"Jag begick ett misstag på Twitter i går, skrev en ohyfsad kommentar med anledning av flyktingars ankomst - det var inte vackert - som fick de rubriker den förtjänade. Tanken i denna tanklöshet - om det är möjlighet att tala om en sådan - var att sätta ett frågetecken vid att flyktingar sprids över hela landet. ... Och så ber jag mina vänner på landsbygden att förlåta mig för detta trams, men i synnerhet flyktingarna själva eftersom de ju är viktigast i allt detta. Ordet katastrofområde var mycket taktlöst i detta sammanhang."
Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande.