fredag 2 mars 2018

Färre jordskalv vid Grímsey - beredskapen sänks

Illustration: Veðurstofa Íslands
Nu sänker myndigheterna beredskapen för stora jordskalv vid Grímsey. Det uppger Almannavarnir i ett pressmeddelande. Den senaste veckan har skalven i området blivit både färre och svagare. Under de två sista dygnen skedde ett sextiotal jordskalv i regionen. Det kraftigaste hade en magnitud på 2,9.

I mitten på februari började den mest omfattande jordskalvssvärmen på Grímsey på trettio år. I området - som tillhör den så kallade Tjörnessprickzonen - registrerades över 5 000 jordskalv. Det största skalvet uppmättes till 5,2. Det var det kraftigaste skalvet i regionen på fem år.

Efter en tid rörde sig skalvens epicentrum närmare fastlandet. Sedan dess har jordskalv skett i mindre omfattning både vid Grímsey och väster om Kópasker.

De två senaste dygnen har ett sextiotal jordskalv skett i Tjörnessprickzonen. Det största inträffade klockan 12.41 i går och hade en magnitud på 2,9. Skalvet hade sitt epicentrum nordost om Grímsey.

Almannavarnir avvecklar nu den förhöjda beredskapen för jordskalv på norra Island. Skälet är just att aktiviteten minskat avsevärt de senaste dagarna.

Här kan du läsa mer om jordskalven vid Grímsey.