fredag 16 mars 2018

Förde över pengar till eget kort - döms för förskingring

Vid fem tillfällen förde den anställde över pengar till ett eget kort när han satt i kassan på Kaupfélag Steingrímsfjarðar i Hólmavík. Det dröjde inte länge innan kooperativets ledning avslöjade mannen. Nu döms han till ett villkorligt straff på 30 dagar för förskingring. Han ska dessutom betala tillbaka Kaupfélag Steingrímsfjarðar med ränta.

Det var i september förra året som en ung man anställd på Kaupfélag Steingrímsfjarðar i Hólmavík förskingrade pengar från den egna arbetsplatsen. Vid fem tillfällen förde han över totalt 53 116 isländska kronor till ett eget betalkort.

Förskingringen avslöjades snart. I polisförhör erkände mannen brotten.

Trots tre försök att hålla rättegången dök mannen aldrig upp i Héraðsdómur Vestfjarða i Ísafjörður. Vid det första tillfället var vägen mellan Hólmavík och Ísafjörður oframkomlig. Då var mannens advokat på plats. Vid de två följande tillfällena dök varken mannen eller advokaten upp.

Frånvaro kan i denna typ av fall betraktas som ett erkännande. I domen skriver Héraðsdómur Vestfjarða att det inte heller finns något i bevisningen som pekar på att mannen skulle kunna vara oskyldig.

Mannen döms till att ersätta Kaupfélag Steingrímsfjarðar med 53 116 isländska kronor plus ränta. Han ska också stå för rättegångskostnader på 86 800 kronor. Dessutom får han ett villkorligt fängelsestraff på 30 dagar. Om mannen inte gör sig skyldig till ny brottslighet inom två år slipper han sitta av straffet.

Här kan du läsa domen i sin helhet.