måndag 12 mars 2018

Fyra vänsterpartier ställer upp i valet i Reykjavík

Vänsterväljare får gott om alternativ i kommunalvalet i Reykjavík. Inte bara Socialdemokraterna och Gröna vänstern går till val i kommunen. Även två partier som står betydligt längre till vänster kämpar om huvudstadsbornas röster. Både Folkfronten och Islands socialistparti ställer upp - och det har blivit startskottet för en dispyt mellan de två partierna.

Det ser ut att bli tolv partier som ställer upp till valet i kommunfullmäktige i Reykjavík. Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Självständighetspartiet, Framstegspartiet och Centerpartiet har presenterat sina toppkandidater. Piratpartiet, Ljus framtid, Renässans, Folkets parti, Frihetspartiet, Isländska folkfronten och Islands socialistparti har ännu inte klubbat namnen på valsedlarna.

Både långt ut till höger och långt ut till vänster får väljarna ovanligt många alternativ. Både Frihetspartiet och Isländska folkfronten driver en nationalistisk och islamfientlig linje. Bägge partiernas politik är betydligt radikalare än de islamfientliga utspel som gav Framstegspartiet två mandat i fullmäktige förra valet.

Men det blir också trångt till vänster. I Reykjavík håller sig Socialdemokraterna strax till vänster om politikens mittfåra medan Gröna vänstern har en tydligare socialistisk profil. Inget av partierna står dock så långt till vänster som Folkfronten och Islands socialistparti.

Folkfronten bildades 2013 som en utbrytning ur Gröna vänstern. Splittringen kom efter missnöje inom partiets vänsterflygel med den politik som partiet bedrev i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. I kommunalvalet i Reykjavík 2014 fick Folkfronten 0,4 procent av rösterna.

I årets val gör Folkfronten ett nytt försök. Men partiet har alltså fått konkurrens bland de vänsterväljare som inte anser att Socialdemokraterna eller Gröna vänstern är tillräckligt radikala. Attityden till Islands socialistparti har förändrats sedan partiet tagit beslut om att ställa upp i valet.

Nu är det inte längre tillåtet för Folkfrontens medlemmar att också vara med i Islands socialistparti. Därmed är det också slut på den försonliga tonen mellan partierna längst till vänster. Folkfronten har tidigare försökt bilda en valallians med Islands socialistparti och Gryning, men inviterna har fått nobben.

Þorvaldur Þorvaldsson, grundare av och ordförande för Folkfronten, säger till Eyjan att han ännu inte tagit beslut om han själv tänker kandidera till kommunfullmäktige i Reykjavík. Han hävdar att det är ledningen för Islands socialistparti som gjort det omöjligt för medlemmarna att börja samarbeta med Folkfronten:
"På deras möte klarade de först av ett uttalande om att kandidera på egen hand innan vår begäran klarades av så det är uppenbart att det finns en grupp i Socialistpartiets ledning som hade bestämt detta på förhand. De har inte velat tala med oss och inte alls om politik. Tillfrågade om skillnaden mellan dessa partier och ett eventuellt samarbete har de bara svarat med personliga insinuationer och elakheter och de har till exempel underblåst fördomar mot Folkfrontens ordförande så man vet inte helt vad de menar."
Gunnar Smári Egilsson, grundare av Islands socialistparti, har meddelat att han inte kommer att stå överst på partiets lista i valet. Han anser att han kan göra mer nytta på andra sätt. Dessutom dömer han i Eyjan ut både Socialdemokraterna och Gröna vänstern som partier för arbetarklassen:
"Socialdemokraterna och Gröna vänstern är tidigare arbetarpartier som den bildade medelklassen har tagit över och därför mår arbetare dåligt i dessa partier. Om du tittar på deras politik så är målet alltid ett roligt liv och Reykjavík ska vara coolt, och allt är anpassat efter hyfsat välbeställda människor med mycket självförtroende. Samtidigt som arbetarklassen behöver förlita sig på enighet för att kunna kämpa för sina självklara mål."
Här kan du läsa mer om Folkfrontens misslyckade försök att bilda en valallians i senaste alltingsvalet.