måndag 5 mars 2018

Giftig gas kan ha dödat isländsk guide i isgrotta

Höga halter av svavelväte eller svaveldioxid tros vara skälet till att en 63-årig isländsk turistguide i onsdags kväll omkom i en isgrotta i Blágnípujökull. Mannen gav sig in i ett nyupptäckt hålrum i glaciären tillsammans med utländska turister. Veðurstofa Íslands hade nyligen varnat för riskerna med giftiga gaser i just denna glaciärgrotta.

För bara någon månad sedan upptäcktes en ny isgrotta i Blágnípujökull, en av Hofsjökulls utloppsglaciärer på det västra höglandet. Grottan kan ha bildats under hösten. Då skedde en mindre översvämning i Blágnípujökull som förde med sig isberg från glaciären. Isbergen spreds över ett mindre område vid glaciärens fot.

På samma plats har det tidigare funnits tydliga tecken på geotermisk aktivitet. För femton år sedan skapades en ny kaldera efter avsmältning från glaciären. Vid kalderan fanns en stark lukt av svavelväte.

I början av februari besöktes grottan av personer utrustade med gasmätare. I den cirka 150 meter långa isgrottan uppmätte de höga men inte akut hälsofarliga halter av svavelväte.

Ett par veckor senare besökte en ny grupp samma grotta. Vid grottans mynning fanns inga spår av svavelväte. Men inne i grottan steg halten av svavelväte snart till direkt hälsofarliga nivåer. Halterna var så höga att luktsinnet sätts ur spel och det finns stora risker för bestående skador i ögon och andningsorgan.

Veðurstofa Íslands varnade vid två tillfällen i februari besökare för att gå in i grottan. Myndigheten skrev att det i isgrottan i Blágnípujökull inte bara fanns en överhängande risk för gasförgiftning. Det fanns också tecken på stora isflak ofta lossnade från grottans tak och föll till marken.

Vid 18-tiden i onsdags kom det larm som utlöste en av de största räddningsinsatserna någonsin på Island. Närmare 200 räddningsarbetare ryckte ut till Blágnípujökull. Besökare hade då larmat räddningstjänsten sedan deras guide, en 63-årig isländsk man, inte återvänt efter att ha gett sig in i grottan på egen hand.

Efter ett par timmar var de första räddningsarbetarna på plats. De kom med kustbevakningens helikopter som befann sig i Ísafjörður när larmet kom. Ombord följde rökdykare från brandkåren. Eftersom det inte gick att landa vid glaciären flög helikoptern till Kerlingarfjöll. Därifrån åkte räddningsarbetarna skoter till Blágnípujökull.

Vid 23-tiden hittade de mannen inne i grottan. Han låg på marken bredvid en isvägg. Polisen skriver på Facebook att han inte visade några livstecken. Räddningsarbetarnas gasmätare gav utslag för mycket höga halter av svaveldioxid.

Polisen uppger på Facebook att mannen dödförklarades på platsen. Kroppen fördes med helikopter till Reykjavík. Resultatet av obduktionen är ännu inte klart.

Mannen var en erfaren turistguide. Han reste tillsammans med två belgiska turister som hade köpt en fyradagarsresa till olika platser på höglandet. På tisdagen övernattade de i Hveravellir. Där stötte de på andra turister som de bestämde sig för att göra sällskap med till Kerlingarfjöll. På vägen stannade de till vid isgrottan i Blágnípujökull.

Turisterna de mötte hade gasmätare. När de kom fram till grottan var halterna av giftiga gaser låga. Samtliga begav sig därför in i grottan. Efter att de kommit ut bestämde sig guiden för att göra ett nytt besök på egen hand. I takt med att tiden gick blev turisterna allt mer oroliga.

När de skulle gå in i grottan för att söka efter guiden hade halterna av svaveldioxid plötsligt stigit till akut hälsofarliga nivåer. I stället för att ge sig in i isgrottan larmade de räddningstjänsten.

63-åringen var bosatt i Mosfellsbær. Han efterlämnar hustru, tre vuxna barn och fem barnbarn. Det uppger polisen på Facebook.

Mannen arbetade för Arctic Trucks Experience. Företaget skriver i ett pressmeddelande att besök i isgrottan i Blágnípujökull inte ingår i programmet på några turer. Vidare uppger Arctic Trucks Experience att det inte är känt varför 63-åringen valde att åka till grottan.