torsdag 29 mars 2018

Gröna vänstern bara tredje störst på Island

Gröna vänsterns väljarstöd sjunker till den sämsta siffran på ett och ett halvt år. Samtidigt övertar Socialdemokraterna positionen som Islands största parti efter Självständighetspartiet. Dessutom klarar inte Folkets parti längre femprocentsspärren till alltinget. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup.

Inte sedan före 2016 års alltingsval har Gallup uppmätt ett lägre stöd för Gröna vänstern. Det är nu 13,9 procent av väljarkåren som sympatiserar med partiet, en minskning med 2,7 procentenheter sedan den mätning som gjordes för en månad sedan. Så lågt har inte stödet varit sedan i september 2016.

Gröna vänsterns tillbakagång innebär att Självständighetspartiet stärker sin ställning som Islands största parti. Nu ökar stödet med 1 procentenhet till 24,5 procent.

Socialdemokraterna växer sig starkare på Gröna vänsterns bekostnad. Stödet ökar med 1,2 procentenheter till 16,5 procent. Siffran är Socialdemokraternas näst högsta hos Gallup på drygt tre år.

Även Piratpartiet går framåt. Partiet får nu 12,5 procent, en uppgång med 0,6 procentenheter. Det gör stödet till det högsta under det senaste halvåret.

Framstegspartiet är för femte månaden i följd större än utbrytarpartiet Centerpartiet. Framstegspartiet backar 0,1 procentenhet till 9,2 procent. Centerpartiet vinner däremot 0,1 procentenhet och har nu 8,7 procent av väljarna bakom sig.

Det sjunde partiet som klarar femprocentsspärren till alltinget är Renässans. Partiet får 8,4 procent, en uppgång med 1,6 procentenheter. Noteringen är partiets högsta på nästan ett och ett halvt år.

För första gången efter nyvalet faller Folkets parti under femprocentsspärren till alltinget. Nu är det 4,9 procent som tänker rösta partiet vid ett val - en tillbakagång med 1 procentenhet.

Ljus framtid fortsätter att vara långt under spärren. Partiet får nu bara 0,8 procent, en nedgång med 0,5 procentenheter. Aldrig tidigare har så få väljare sympatiserat med Ljus framtid.

Stödet för regeringen sjunker till 60,4 procent, en minskning med 3,6 procentenheter inom loppet av en månad. Det är det hittills lägsta stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.