onsdag 14 mars 2018

Hot mot Ljus framtid efter avhoppet från regeringen

När Ljus framtid i höstas hoppade av från regeringen fick Theodóra S. Þorsteinsdóttir ta emot flera hot. Och hon var inte den enda av partiets ledamöter i alltinget som hotades. Själv valde hon att hålla sig borta från debatten. När Theodóra S. Þorsteinsdóttir lämnade alltingshuset såg hon sig om av rädsla för att någon med onda avsikter skulle vänta på henne.

Theodóra S. Þorsteinsdóttir hade redan bestämt sig för att lämna alltinget för att satsa enbart på kommunpolitiken i Kópavogur när Ljus framtid i höstas utlöste en regeringskris. Partiet hoppade av samarbetet med Renässans och Självständighetspartiet. Resultatet blev ett nyval där Ljus framtid förlorade samtliga platser i alltinget.

Ljus framtids beslut gjorde vissa upprörda. En del gick så långt att de hotade partiets företrädare. Theodóra S. Þorsteínsdóttir berättar i RÚV att hon blev mycket rädd efter att ha fått flera anonyma samtal:
"Jag tog då beslutet att låta mig själv försvinna från denna debatt. Detta var en situation. Vi hotades och vi fick telefonsamtal som gick ut på att vi skulle ta det försiktigt eftersom det fanns pedofiler inom Ljus framtid. Vi undersökte en del av dessa nummer. Det var bara några människor som ringde. Detta hade också effekten att jag började se mig omkring när jag gick ut ur alltingsbyggnaden."
De starka reaktionerna på det beslut som ledde fram till regeringskrisen kom som en överraskning. Theodóra S. Þorsteinsdóttir säger till RÚV att partiet inte var förberett på den efterföljande debatten:
"Reaktionerna kom med så stor kraft och så mycket makt att vi aldrig hade någon chans i denna debatt. Utöver att vara en jätteliten alltingsgrupp som inte var redo för detta. Att fördömas för det - vi får naturligtvis skörda det nu."
Här kan du läsa mer om Ljus framtid.