onsdag 21 mars 2018

Hund hittade tvättbjörn vid stranden nära Hafnir

Birgir Hauksson tog med sig hunden Tyson för att samla sandmusslor nära Hafnir. Men Tyson hittade någonting helt annat. I en håla vid stranden upptäckte hunden en tvättbjörn. Det är första gången på tjugo år som en tvättbjörn hittats på Island. Om det rör sig om ett djur som smugglats in i landet eller som kommit som fripassagerare med båt eller flyg är oklart. Det rapporterar RÚV.

Tvättbjörnen är en mycket sällsynt gäst på Island. Vid samtliga tillfällen som den har upptäckts i landet har den på något sätt transporterats till öriket. På 1930-talet importerades tvättbjörnar till Island som pälsdjur. Uppfödningen lönade sig inte och lades ned efter ett par decennier.

Den mest uppmärksammade importen skedde 1976. Då skaffade en djurpark i Hafnarfjörður tre tvättbjörnar. En av dem lyckades smita. Den hittades senare i en fiskmjölsfabrik. Och för tjugo år sedan var en tvättbjörn fripassagerare ombord ett fartyg som bland annat transporterade massagebad till Island. Det djuret avlivades på kajen.

I måndags var Birgir Hauksson ute på promenad tillsammans med hunden Tyson. De gick på stranden nära Hafnir på sydvästra Island. Medan Birgir Hauksson sökte efter sandmusslor som han skulle kunna ta hem och tillaga strövade Tyson runt fritt. Plötsligt var det uppenbart att hunden fått vittring på något.

Birgir Hauksson säger till RÚV att det inte är ovanligt att Tyson reagerar på andra djur som dyker upp under promenaderna. Men den här gången var förvåningen över fyndet stor.:
"Jag trodde bara att han hade hittat en mink, som han ofta gör, men så hördes ett helt annat ljud från hålan när jag undersökte saken. ... Under den sista musselexpeditionen hittade vi en forntida valrosstand. Den var betydligt snällare än detta kryp."
Tvättbjörnens ursprung är i Nordamerika. Nu finns den på flera platser i Europa. Det är inte känt hur det djur som upptäcktes nära Hafnir kommit till Island. Även denna tvättbjörn kan vara en fripassagerare men det kan inte heller uteslutas att någon fört in djuret utan tillstånd. Det säger djurekologen Kristinn Haukur Skarphéðinsson till RÚV:
"Antingen har detta djur smugglats in eller så har det smugit sig in med något gods eller i en container. Det är naturligtvis nära till en hamn och en flygplats där i Hafnir."
Kristinn Haukur Skarphéðinssons förhoppning är att djurets kropp ska undersökas. Kanske kan en undersökning ge svar på varifrån tvättbjörnen kommer och hur den hamnade på Island.

Men det är inte bara tvättbjörnen som är en sällsynt besökare. Även de sandmusslor som Birgir Hauksson letade efter är inte helt vanliga. De finns runt nästan hela den isländska kusten, men sällan i några större mängder.

Också sandmusslan kan ha kommit till Europa från Nordamerika, men det kan också vara så att det var vikingatida sjöfarare som förde den med sig till Amerika. På Island hittades den första gången 1958 vid Hornafjörður. Ett år senare gjordes ett fynd vid Dyrhólaey. Året därpå påträffades sandmusslor på Västmannaöarna och i Reykjavík.

Sandmusslan förökar sig nu i havet runt Island. Men beståndet har alltså inte blivit särskilt stort. Skälet kan vara att den konkurrerar om samma föda med många andra arter av musslor.