torsdag 8 mars 2018

Islänning tros ha dött i strider i Syrien31-årige Haukur Hilmarsson tros ha omkommit i strider i Syrien. Han ska ha anslutit sig till International Freedom Batallion och krigat mot IS bland annat i Raqqa. Bataljonen skriver på Facebook att han ska ha dött i Afrin nära gränsen till Turkiet. Tillsammans med två andra personer ska han ha omkommit i ett turkiskt flyganfall.

Det var i tisdags som International Freedom Batallion meddelade att Haukur Hilmarsson var död. Angreppet ska ha skett den 24 februari. Isländska myndigheter hade ingen kännedom om att han anslutit sig till en bataljon som stred mot IS.

Ett filmklipp på Haukur Hilmarsson dök upp på Youtube under gårdagen. Samtidigt efterlyste hans mamma Eva Hauksdóttir i ett blogginlägg information om hans aktiviteter i regionen under det senaste året.

Haukur Hilmarsson använde Sahin Hosseini som stridsnamn. Om uppgifterna är korrekta är han den förste islänningen som blir ett offer för kriget i Syrien. Isländska myndigheter försöker nu få uppgifterna om hans död bekräftade.

På Island är Haukur Hilmarsson för många ett bekant namn. Han greps på alltingets tak i Reykjavík den 8 november 2008 när han under protester efter finanskraschen hissade lågpriskedjan Bónus flagga på byggnaden. Haukur Hilmarsson har också varit aktiv inom No Borders, en organisation som kämpar för flyktingar och asylsökande.