tisdag 20 mars 2018

Kvinna flög i luften på Reynisfjara - får ersättning

Vinden tog tag i kvinnan och fick henne att blåsa omkull på Reynisfjara. Fallet på den steniga stranden gjorde att hon skadades. Nu får hon rätt till ersättning för olyckan från utflyktsarrangören. Chauffören och reseledaren skulle inte ha släppt ut turisterna i ovädret. Men kvinnan anses också själv ha varit vårdslös.

Den 30 oktober 2014 rasade en storm på den isländska sydkusten. Vindstyrkan höll sig stadigt över 20 meter i sekunden - och i byarna blåste det ibland mer än 35 meter i sekunden.

Väderförhållandena var så besvärliga att reseledaren vid Skógafoss tog kontakt med företagets vd. Trots stormen bestämde de sig för att färden längs sydkusten skulle fortsätta. Nästa stopp på utflykten var Reynisfjara väster om Vík í Mýrdal.

På den öppna stranden blåste det hårt. Turisterna gick ändå ur bussen för att titta på de svarta stränderna och basaltformationerna. Men för en kvinnlig passagerare slutade inte resan lyckligt.

I ovädret drogs hon med av en vindby och ramlade. När hon föll på stranden skadade hon bland annat händerna. Efter olyckan fick reseledaren turisterna att återvända till bussen.

Kvinnan vände sig till utflyktsarrangören för att företagets försäkringsbolag skulle betala ersättning för olyckan. Företaget sade nej. Enligt företaget hade kvinnan varit vårdslös när hon hade gått ur bussen. Därför var olyckan inte företagets ansvar.

Kvinnan hävdade i stället att det var arrangören som hade varit vårdslös. Både chauffören och reseledaren var införstådda med förhållandena och de risker som de medförde för resenärerna. Ändå valde de att fortsätta utflykten.

Ersättningsfrågan blev ett fall för Úrskurðarnefnd í vátryggingarmálum, den isländska nämnd som avgör försäkringstvister. Nämndens beslut är att bägge parternas försäkringsbolag ska stå för en del av ersättningen. Både kvinnan och utflyktsarrangören agerade nämligen vårdslöst.

Inför nämnden hävdade reseledaren att hon hade varnat turisterna för att lämna bussen vid Reynisfjara. Efter att hon på plats sett hur mycket det blåste försökte hon utan framgång få gruppen att gå in i bussen.

Chauffören ansåg inte att vädret var extremt vid Reynisfjara. Visserligen var vindarna hårda, men vädret utgjorde enligt hans bedömning inte någon fara. Det var därför rimligt att låta passagerarna gå ur bussen.

Men nämnden anser alltså att arrangören varit vårdslös som lät turisterna gå ned till stranden i det rådande ovädret. Samma sak gäller även kvinnan. Hon agerade enligt nämnden vårdslöst när hon tog den uppenbara risken att kliva ur bussen. Därför får parternas försäkringsbolag stå för hälften av kostnaderna var.