måndag 26 mars 2018

Ljus framtid ger upp kommunalvalet även i Akranes

Ljus framtid ställer inte upp i kommunalvalet i Akranes. Inte heller där kommer partiet alltså att försöka försvara sin plats i fullmäktige. I valet för fyra år sedan fick Ljus framtid 12,3 procent i kommunen. Nu ser det ut som att det blir fyra partier som går till val i Akranes: Självständighetspartiet, Framstegspartiet, Socialdemokraterna och Renässans.

I kommunalvalet våren 2014 var Akranes en av de kommuner där Ljus framtid lyckades få mandat. Med 12,3 procent av rösterna valdes Vilborg Þórunn Guðbjartsdóttir in i fullmäktige. Självständighetspartiet har dock egen majoritet eftersom 41,3 procent räckte till fem av nio mandat.

Då var det fem partier som ställde upp i kommunalvalet. Nu blir det bara fyra. Akranes sällar sig till de kommuner där Ljus framtid ger upp hoppet om att försvara sina mandat. Partiet kommer inte att kandidera i valet den 26 maj. Motsvarande beslut har tidigare tagits i Reykjavík och Akureyri.

Kommunpolitikern Rakel Óskarsdóttir blir Självständighetspartiets toppnamn i Akranes. Överst på Framstegspartiets lista står tidigare alltingsledamoten Elsa Lára Arnardóttir medan Socialdemokraternas toppkandidat är kommunpolitikern Valgarður Lyngdal Jónsson. Ingen av dem har tidigare varit det översta namnet på valsedeln i kommunen.

I valet 2014 fick Gröna vänstern 8,3 procent. Då räckte det inte till något mandat. Partiet har fortfarande som mål att kandidera i Akranes. Fristen att anmäla kandidater löper ut den 5 maj.

Här kan du läsa mer om Ljus framtid.