lördag 3 mars 2018

Ljus framtid ger upp kommunalvalet i Akureyri

Ljus framtid ställer inte upp i kommunalvalet i Akureyri i vår. Preben Jón Pétursson - partiets enda representant i fullmäktige - tänker i stället kandidera för Kommunlistan. Och det är inte bara i Akureyri som Ljus framtid kämpar i motvind. Även i Reykjavík har partiet svårt att hitta kandidater till valet.

I kommunalvalet 2014 fick Ljus framtid mandat i sju isländska storkommuner: Reykjavík, Kópavogur, Hafnarfjörður, Akureyri, Akranes, Árborg och Garðabær. Då betraktades det som ett genombrott för partiet. Men fyra år senare ser Ljus framtid ut att vara på väg att kollapsa.

I alltingsvalet i höstas förlorade Ljus framtid samtliga platser i alltinget. I de opinionsmätningar som gjorts inför vårens kommunalval i Reykjavík har stödet minskat dramatiskt. Där har partiet utan framgång försökt bilda en valallians ihop med Renässans. De svaga opinionssiffrorna för Ljus framtid har för Renässans varit ett starkt skäl till beslutet att inleda något samarbete.

Nu står det klart att Ljus framtid inte kommer att ställa upp i kommunalvalet i Akureyri. Partiet kommer alltså inte att försöka försvara sitt mandat i kommunfullmäktige. Ljus framtids kommunförening har dock inte upplösts.

Preben Jón Pétursson, som valdes in i fullmäktige för Ljus framtid för fyra år sedan, säger till RÚV att han i stället kommer att engagera sig i lokalpartiet Kommunlistan. Han jobbade för samma parti i kommunalvalet 2010:
"De människor som har jobbat i Ljus framtid i Akureyri kan jobba med kommunpolitik där de trivs och i den miljön."
I Reykjavík har Ljus framtid i dagsläget två ledamöter i fullmäktige: Sigurður Björn Blöndal och Elsa Hrafnhildur Yeoman. Ingen av dem ställer upp för omval. Det har tidigare ryktats att nyvalda partiledaren Björt Ólafsdóttir skulle överväga att kandidera. I stället ser det nu ut som att Nicole Leigh Mosty blir Ljus framtids toppkandidat.

Nicole Leigh Mosty valdes in i alltinget för Ljus framtid hösten 2016 men förlorade sin plats i förra årets nyval.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Akureyri.