tisdag 13 mars 2018

Ljus framtid ger upp kommunalvalet i Reykjavík

Ljus framtid ställer inte upp i kommunalvalet i Reykjavík. Beslutet kommer efter fiaskot i senaste alltingsvalet och katastrofala siffror i opinionsmätningarna i kommunen. Men partiet läggs inte ned. Ljus framtid kommer att kandidera i flera kommuner. I Garðabær går Ljus framtid ihop med Gröna vänstern, Socialdemokraterna och Renässans för att utmana Självständighetspartiet.

Fem år efter Ljus framtids politiska genombrott finns det inte mycket kvar av partiet. I alltingsvalet 2013 fick det då nybildade partiet sex mandat. I valet 2016 minskade platserna till fyra. Och i höstas närmast försvann Ljus framtid från den rikspolitiska kartan. Partiet fick bara 1,22 procent av rösterna.

Inför vårens kommunalval har opinionssiffrorna varit usla. I Reykjavík - som varit partiets starkaste fäste - har allt pekat mot ett ännu större fiasko. Att Ljus framtid skulle kunna försvara de två mandaten i kommunen har tyckts närmast uteslutet.

Inte heller har intresset för att kandidera varit stort. Varken Sigurður Björn Blöndal eller Elsa Hrafnhildur Yeoman, som i dag representerar Ljus framtid i fullmäktige, ställer upp för omval. Av de åtta översta namnen från valet 2014 är det bara ett som kan tänka sig att kandidera på nytt.

Namn som har diskuterats är partiledaren Björt Ólafsdóttir och tidigare alltingsledamoten Nichole Leigh Mosty. Nu står det klart att ingen av dem ställer upp. Björt Ólafsdóttir säger i Fréttablaðið att Ljus framtid har beslutat att inte delta i kommunalvalet i Reykjavík:
"Vi avstår en omgång. ... Detta var dock varken ett enkelt eller ett lättviktigt beslut eftersom vi är enormt stolta över de påtagliga förändringar som har genomförts i politiken i Reykjavíks kommun."
Partiet går inte i graven. Sigurður Björn Blöndal säger till Vísir att Ljus framtid kan komma att ställa upp i kommunalvalet i Reykjavík 2022:
"Vi lägger inte ned partiet. Vi har bara bestämt oss för att inte kandidera i Reykjavík i nästa val. Det går absolut att tolka som en kapitulation om huvudmålet är att upprätthålla sig själv och att upprätthålla något partisystem. Vi har tänkt på detta som att vi är en arena för människor som vill väldigt mycket och är beredda att ge mycket av sig själva. Det fanns inte nu."
I Reykjavík försökte Ljus framtid bilda en valallians med Renässans. Men Ljus framtid fick nobben på grund av de svaga opinionssiffrorna. Men partierna kandiderar ihop i Kópavogur.

Även i Akureyri vann Ljus framtid mandat i 2014 års val. Inte heller där kandiderar partiet i år.

Men i några isländska kommuner lever Ljus framtid vidare. I Garðabær - där partiet också har ett mandat - bildar partiet enligt RÚV en valallians med Socialdemokraterna, Renässans och Gröna vänstern. Målet är att få bort Självständighetspartiet från makten. Partiet har i årtionden haft egen majoritet i kommunen. Även i Hafnarfjörður och Hveragerði räknar Ljus framtid med att ställa upp.

Eiríkur Bergmann Einarsson, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Bifröst, säger till Vísir att det är tveksamt om Ljus framtid åter kan bli en maktfaktor inom isländsk politik. 
"Det är mycket osannolikt att detta parti åter kan nå den tidigare positionen på riksnivå. Förlusten i det senaste alltingsvalet var av sådan natur att ett parti av detta slag knappast har någon väg tillbaka om historien säger något om fortsättningen."
En som nu dödförklarar partiet är Össur Skarphéðinsson, tidigare partiledare och mångårig alltingsledamot för Socialdemokraterna. Han skriver på Facebook att det enda som någon kommer att minnas av Ljus framtid är den regeringskris partiet utlöste i höstas - för att sedan tappa samtliga platser i alltinget i det efterföljande nyvalet:
"Partiet knakade snabbt i gavlarna i bittra strider. Jón Gnarr, Guðmundur Steingrímsson, Róbert Marshall och Heiða Kristín [Helgadóttir] drevs bort. Kvar satt den slumpmässiga ledaren som försvann likt en ekorre i departementets mörka skog och inte har setts till sedan dess. Och så naturligtvis Björt Ólafsdóttir som i morse officiellt meddelade partiets för länge sedan inträffade bortgång. Själv skapade hon sig en oförglömlig plats i alltingets historia när hon använde alltingets sessionssal för att låta ta modebilder av sig själv för att marknadsföra sin väninnas utmärkta tillverkning av klänningar. När det påpekades att detta var ett brott mot alltingets etiska regler anförtrodde hon Facebook att sådan kritik var typisk för patriarkatets reaktioner. Inlägget orsakade upprördhet inom och utanför partiet och raderades före lunch, och nu har Ljus framtid raderat sig själv från scenen."
Björt Ólafsdóttir stämmer inte in i kritiken. Hon skriver på Facebook att Össur Skarphéðinsson försöker få en stund i rampljuset genom att skriva om Ljus framtid:
"Om jag fått en krona varje gång som utmärkta män i medelåldern (men i god ålder) har erbjudit sig att förklara verkligheten för mig och alla andra om olika saker, som det politiska partiet Ljus framtid, ja, då skulle jag vara störtrik, mina kära."
Här kan du läsa mer om Ljus framtid.