onsdag 14 mars 2018

Mjóifjörður utan kontakt med omvärlden när telefonen dör

Till sommaren kan Mjóifjörðurs isolering brytas. Men i ytterligare några månader riskerar invånarna i en av Islands mest isolerade platser att bli helt utan förbindelser med omvärlden. Den senaste tiden har såväl telefoni som internet strejkat. Då har de boende inte ens möjlighet att ringa nödnumret 112. Nu är det just larmoperatören Neyðarlínan som vill förbättra kommunikationerna.

I vinter är det bara tolv personer som är bofasta i Mjóifjörður på östra Island. Den yngsta invånaren är 14 år och går i åttonde klass i samhällets skola. Den äldsta är 90 år.

Mjóifjörður är en av Islands mest isolerade platser. Under vinterhalvåret är den enda fasta förbindelsen med omvärlden två båtturer i veckan till Neskaupstaður. Denna vinter snöade den enda bilvägen till Mjóifjörður igen i november. Den brukar inte öppnas förrän sommaren börjar närma sig.

Den senaste tiden har även internet- och telefonförbindelserna legat nere under längre tid. Erna Ólöf Óladóttir, en av de bofasta i Mjóifjörður, har börjat anteckna all tid som kommunikationerna inte fungerar. Hon säger till RÚV att enda möjligheten att då komma i kontakt med omvärlden är radiotelefoni från en båt:
"Det värsta med kommunikationsavbrotten är otryggheten. Det finns en oerhörd osäkerhet hos oss. Vi vet aldrig hur kommunikationerna är. Vi som bor här har ofta varit här hela livet så vi känner till förhållandena, men naturligtvis kan allt hända."
I år har avbrotten varat från någon timme till över ett dygn. Trots att invånarna länge klagat på bristerna har de ännu inte åtgärdats.

Men nu kan en förbättring vara på gång. Det är larmoperatören Neyðarlínan som i sommar hoppas kunna ordna pålitliga kommunikationer. Magnús Hauksson, driftchef vid Neyðarlínan, säger till RÚV att bolaget ihop med kommunen Fjarðabyggð och andra samarbetspartner tänker lägga upp till 50 miljoner isländska kronor på arbetet:
"När saken är av sådan natur att parterna på marknaden inte anser att det ligger i deras intresse att bygga upp ett kommunikationssystem har Neyðarlínan ibland gått in. Detta är ett samhälleligt samarbete."
Målet är alltså att kunna påbörja arbetet om några månader. Trots att Neyðarlínan har säkrat de ekonomiska resurserna är det inte säkert att Mjóifjörður då kan få de efterlängtade förbindelserna. Magnús Hauksson säger till RÚV att flera olika tillstånd behövs innan arbetet kan komma i gång:
"Vi behöver förhandla med markägarna och få andra officiella tillstånd som behövs. Men vi är hoppfulla om att vi ska lyckas påbörja detta i sommar."
Här kan du läsa mer om Mjóifjörður.