Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir är ny vice ordförande för Självständighetspartiet. Hon valdes vid partiets landsmöte i helgen. Där fick även partiledaren Bjarni Benediktsson och partisekreteraren Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir nytt förtroende. Ingen av dem mötte någon motkandidat i omröstningarna.
Bjarni Benediktsson har fört Självständighetspartiet till fyra av de fem sämsta valresultaten i partiets historia. Men tre av fyra val har han även lyckats föra partiet till regeringsställning. Och vid två av fyra val har Självständighetspartiet blivit största parti.
Regeringsmakten är också skälet till att Bjarni Benediktsson just nu sitter säkert som ordförande. Han har nu varit partiets ledare i nio år. De nivåer som partiet ofta nådde i val före finanskraschen är långt borta. Om Självständighetspartiet skulle tvingas gå i opposition vore sannolikt hans dagar som partiledare räknade.
Men vid helgens landsmöte omvaldes Bjarni Benediktsson utan någon motkandidat. Han fick 96,2 procent av rösterna. Partisekreteraren Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir mötte inte heller någon utmanare. Hon fick 93,5 procent.
Till ny vice ordförande valdes Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir. Hon har varit minister i ett drygt år och har suttit i alltinget sedan nyvalet 2016. Även hon valdes utan motkandidat med 96 procent av rösterna.
Självständighetspartiet har nu en rekordung partiledning. Bjarni Benediktsson har hunnit bli 48 år. Men Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir är bara 30 år och Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir är 27 år. Nyvalet av Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir gör att den interna kritiken om få unga kvinnor på toppositioner kommer att minska.
Politiskt var det däremot tunt bland nyheterna. Självständighetspartiet kommer att införa en framtidsnämnd. Den ska diskutera olika frågor som blev aktuella under landsmötet. Den ska också utreda partiets interna struktur. Bland annat kommer ett nytt regelverk som tillåter elektroniska röster i samband med omröstningar vid landsmöten.
Landsmötet klubbade en utvärdering av EES-avtalet. Den ska undersöka hur Island påverkats av att ingå i EES-området. I beslutet talas det om vikten av goda handelsförbindelser med både EU och Storbritannien. Men där finns också en EU-kritisk vinkel. Enligt beslutet tvingas Island i dag på grund av EES-avtalet införa mängder av EU-lagstiftning utan att ha något inflytande över dessa lagar. Det innebär i praktiken att makt flyttas till EU utan att något sådant beslut tagits i alltinget.
Bjarni Benediktsson sade i sitt inledningstal att Islands intressen tjänas bäst genom att stå utanför EU och att behålla kronan som valuta. Han medgav att kronan hade brister - inte minst nu när kursen är hög och därmed drabbar bland annat exportindustrin. Ändå var kronan värd dessa problem eftersom den gav Island kontroll över penningpolitiken.
Enligt Bjarni Benediktsson har många svåra år redan avverkats. Inom de närmaste åren väntar fortsatta satsningar på infrastruktur och skattesänkningar. Från de banker och finansbolag som i dag kontrolleras av staten utlovade han att 150 miljarder isländska kronor skulle överföras till statskassan för att möjliggöra fler investeringar.
Just nu har Island ett unikt läge. Regeringen har enligt Bjarni Benediktsson möjligheter att främja både satsningar och stabilitet. Han rosar också regeringssamarbetet med Framstegspartiet och Gröna vänstern. Det är partier som till viss del inte alls delar Självständighetspartiets åsikter och ideologi, men som är redo att göra upp i viktiga frågor.
Bjarni Benediktsson talade även om det regeringssamarbete med Ljus framtid och Renässans som kollapsade i höstas. Han riktade hård kritik mot Ljus framtids beslut att lämna koalitionen - men sade även att partiet nu fått väljarnas dom för beslutet:
"Regeringssamarbetet började utmärkt, men jag måste medge att det hackade avsevärt. ... Allt slutade med att det partiet beslutade sig för att, som det kallas, stå upp för sig själv och avbryta regeringssamarbetet. Det gällde naturligtvis partiet som förknippade sig med en ljus framtid, men som nu inte har någon framtid. ... Vi har tidigare haft ett bra samarbete med Framstegspartiet, men det är inte självklart att komma överens med Gröna vänstern som befinner sig, som vi vet, på andra änden av den politiska skalan. ... Vi befinner oss mitt i goda år och de svåra åren är bakom oss. Hushållen är på väg uppåt, företagen har det bättre, statskassan betalar av skulder och det ser bara ljust ut framåt. Ändå är det som att denna verklighet inte har nått fram till den politiska scenen. Vi har inte sett till den i alltinget eller inom politiken i allmänhet."
Under talet mindes Bjarni Benediktsson dessutom den tidigare vice ordföranden Ólöf Nordal. Hon gick bort i cancer förra året. Han sade att hon var särskilt saknad just på landsmötet, en plats där hon ofta visat sin styrka som politiker.
Ovan kan du se Bjarni Benediktssons inledningstal på landsmötet och här kan du läsa mer om Självständighetspartiets ledning.