tisdag 13 mars 2018

Piratpartiet i allians med Boenderörelsen i Mosfellsbær

Piratpartiet vill ställa upp med en gemensam lista ihop med Boenderörelsen i Mosfellsbær. De två partierna diskuterar just nu ett samarbete i det kommande kommunalvalet. Under den senaste mandatperioden har det stormat rejält kring Boenderörelsen. Partiet har ett mandat att försvara i Mosfellsbær.

I kommunalvalet 2010 tog Boenderörelsen för första gången plats i fullmäktige i Mosfellsbær. Partiet fick då 15,2 procent av rösterna och ett av sju mandat i kommunen. För fyra år sedan fick Boenderörelsen 9,1 procent i valet - ett resultat som räckte för att behålla ett mandat i fullmäktige som då växt till nio platser.

Den senaste mandatperioden har det stormat rejält om Boenderörelsen. Turbulensen började precis före valet våren 2014. Då hade Jón Jósef Bjarnason varit partiets företrädare i fullmäktige sedan 2010. På valsedeln var han nummer två efter Sigrún H. Pálsdóttir.

Jón Jósef Bjarnason meddelade strax före valet att han var missnöjd med Boenderörelsens politik. Hans begäran om att tas bort från valsedeln ska inte ha hörsammats. När han vände sig till valnämnden var det för sent.

Ändå ska Jón Jósef Bjarnason ha lagt sin röst på partiet i valet. Tillsammans med ytterligare 353 röster räckte det för att ge Boenderörelsen ett mandat i kommunen. Som nummer två på listan fick han plats som ersättare i fullmäktige.

Missnöjet fortsatte att jäsa. I somras avsade sig Jón Jósef Bjarnason sin plats i fullmäktige - men han gjorde det bara på Facebook och lämnade aldrig in någon formell begäran till kommunfullmäktige. I stället försökte Boenderörelsens ledning få kommunstyrelsen att stryka Jón Jósef Bjarnason.

På inrådan från kommunjuristen fick partiet avslag. Ett sådant beslut kan bara tas efter en formell begäran från den berörda ledamoten. Än i dag står Jón Jósef Bjarnason som ersättare för partiet. Han får också ersättning från kommunen för uppdraget.

Turbulensen fortsatte i oktober förra året. Då hävdade Sigrún H. Pálsdóttir att Boenderörelsen utsattes för mobbning av kommunchefen Haraldur Sverrisson. Efter ett brev från Hildur Margrétardóttir - partiets andra ersättare i fullmäktige - krävde hon att en arbetsplatspsykolog skulle undersöka situationen.

Förslaget röstades ned inte bara av Självständighetspartiet - som styr i Mosfellsbær ihop med Gröna vänstern. Även oppositionspartiet Socialdemokraterna gick emot förslaget. Inget av partiernas företrädare ansåg att Boenderörelsens representanter mobbades i fullmäktige.

Nu siktar Boenderörelsen på att bilda allians med Piratpartiet i kommunalvalet den 26 maj. Det blir i så fall första gången som Piratpartiet ställer upp i val i Mosfellsbær. I helgen bildade partiet en kommunförening. I styrelsen ingår Sigrún Guðmundsdóttir, Kristján Ingi Jónsson och Einar Bogi Sigurðsson. På plats på mötet var Boenderörelsens ledare Hjördís Bjartmars Arnardóttir.

En annan deltagare var Þórhildur Sunna Ævarsdóttir, Piratpartiets gruppledare i alltinget. Hon sade enligt ett pressmeddelande att bildandet av en kommunförening var ett tecken på att partiet etablerat sig i den isländska politiken:
"Grundandet av Piratpartiet i Mosfellsbær är ännu ett exempel på den medvind som Piratpartiet har. ... Vi kan vara stolta över vår rörelse. Piratpartiet har kommit för att stanna."
Här kan du läsa mer om Boenderörelsen.