söndag 11 mars 2018

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson flyttar utan att flytta

Ännu en gång flyttar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sin folkbokföringsadress. Och den här gången skriver han sig på den plats där han faktiskt bor. Nu är Centerpartiets ledare skriven i villan på Skrúðás i Garðabær. I fem års tid har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson varit folkbokförd på platser där han aldrig bott.

Inför alltingsvalet 2013 var Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - som då ledde Framstegspartiet - osäker på om han skulle få något mandat om han kandiderade i Reykjavík. Framstegspartiet har av tradition haft ett svagt stöd i huvudstaden. Däremot har det alltid varit betydligt starkare i den nordöstra valkretsen.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson flyttade därför sin folkbokföringsadress till gården Hrafnabjörg III i Jökuldalur på östra Island. Där har han bara övernattat en gång. Att han skrev sig på gården gjorde att han kunde kandidera i den nordöstra valkretsen. Han behöll samma folkbokföringsadress även i valet 2016 för Framstegspartiet och 2017 för Centerpartiet.

Efter förra valet anmäldes Sigmundur Davíð Gunnlaugsson till kommunen Fljótsdalshérað för att ha en falsk folkbokföringsadress. Isländsk lag säger att en person ska vara skriven på den plats där den har sin huvudsakliga hemvist. Alltingsledamöter kan dock behålla en folkbokföringsadress utanför Reykjavík om de är invalda i en landsbygdsvalkrets.

Anmälan gjorde att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson nyligen ändrade folkbokföringsadress till ett hus ägt av en partikamrat i centrala Akureyri. Huset hyrs ut till studenter och han har själv aldrig bott där.

Men inte ens på pappret blev det någon längre tid i Akureyri. Nu har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson åter bytt folkbokföringsadress. Och den här gången har han enligt Eyjan skrivit sig på den plats där han faktiskt bor - en villa på Skrúðás i Garðabær.

Flytten kommer efter en debatt om ersättningen till alltingsledamöter. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sade nyligen till DV att han inte tog emot någon ersättning på grund av folkbokföringsadressen i den nordöstra valkretsen.

Men när alltinget offentliggjorde uppgifter om ersättning till ledamöter visade det sig att han fick det bostadsbidrag på 134 041 isländska kronor i månaden som han tidigare sagt sig ha avstått ifrån. Han modifierade då också sitt svar om ersättningar i ett inlägg på Facebook. Ändringen av folkbokföringsadressen gör att han går miste om ersättningen.

Han får dessutom andra ersättningar på 70 000 utöver lönen på 1 101 194 kronor och tillägget för att vara partiledare på 550 597 kronor. Totalt får Sigmundur Davíð Gunnlaugsson 1 855 832 kronor i lön och ersättning varje månad.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugssons olika folkbokföringsadresser.