lördag 3 mars 2018

Självständighetspartiet klagade på medier inför nyvalet

Isländska medier var partiska när de rapporterade om förbudet för Stundin och Reykjavík Media att publicera uppgifter från dokument som läckts från Glitnir. Det hävdade Självständighetspartiets representanter i ett möte med valobservatörer från OSSE inför höstens nyval. De ansåg att förbudet beskrevs som enbart gällande rapportering om partiledaren Bjarni Benediktssons affärer.

Två veckor före höstens nyval vände sig Glitnirs konkursbo till distriktspolismästaren i Reykjavík. Där fick Glitnir gehör för begäran att stoppa Stundins och Reykjavík Medias rapportering baserad på dokument som läckts från banken.

Rapporteringen handlade om Bjarni Benediktssons affärer. Han var då såväl statsminister som ledare för Självständighetspartiet. I rapporteringen nämndes också affärskompanjoner. Stundin och Reykjavík Media kunde bland annat avslöja hur Bjarni Benediktsson just före ett alltingsbeslut sålde aktier i en av Glitnirs fonder och därmed räddade sig undan miljonförluster.

Valobservatörer från OSSE besökte Island i samband med nyvalet. Företrädare för OSSE hade inför valet kritiserat munkavlen på Stundin och Reykjavík Media. Trots att Glitnirs konkursbo fick nej till alla krav i Héraðsdómur Reykjavíkur gäller förbudet fortfarande eftersom beslutet överklagats.

Inför valet träffade OSSE företrädare för Självständighetspartiet. Enligt en rapport om nyvalet klagade de på mediernas bevakning om munkavlen. De hävdade att rapporteringen var partisk. Skälet var att förbudet skildrades som att det enbart gällde Bjarni Benediktssons affärer när det i själva verket gällde alla uppgifter som fanns i de läckta dokumenten.

Det framgår inte i rapporten vilka politiker från Självständighetspartiet som deltog i mötet och som kritiserade mediebevakningen.

Här kan du läsa mer om munkavlen på Stundin.