onsdag 14 mars 2018

Tio får ersättning från Wow Air för inställt flyg

Två dygn försenade blev de passagerare som skulle ha rest med Wow Air till Miami den 17 april förra året. Trots det ville flygbolaget inte ersätta resenärerna. Wow Air ansåg sig inte ha haft något att göra med den bagagevagn som i ett oväder blåste in i planet och gjorde det obrukbart. Men nu fastslår Samgöngustofa att passagerarna har rätt till 600 euro var i kompensation.

Ett rejält påskoväder drog in över flygplatsen i Keflavík den 17 april förra året. Vindarna var så starka att en bagagevagn blåste in i ett av Wow Airs flygplan. Skadorna på flygplanskroppen var av sådan natur att planet inte fick lyfta mot Miami.

Wow Air ställde in flyget. Först två dagar senare lyfte det inhyrda ersättningsplanet mot Miami. Ombord fanns då omkring 500 passagerare eftersom Wow Air slagit ihop två avgångar till Miami till en.

När planet återvände till Keflavík var det med 529 resenärer ombord. Ett tjugotal fick inte plats på planet. De fick resa med Wow Air genom att flyga från Miami till Boston eller New York och därifrån fortsätta till Island.

Många passagerare var upprörda. De klagade på bristande information från bolaget. Det var också mycket svårt att komma i kontakt med Wow Air.

Nu får tio av de personer som skulle ha funnits ombord flyget från Keflavík till Miami 600 euro var i ersättning för den två dygn långa förseningen. Beslutet har tagits av Samgöngustofa. Wow Air ansåg däremot inte att passagerarna hade rätt till någon ekonomisk kompensation.

Wow Air hänvisade till att skadorna på flygplanet uppstod under ett oväder. Enligt regelverket är dåliga väderförhållanden något som flygbolaget inte kan påverka. Därför har passagerare rätt till ersättning i sådana tillfällen.

Men Samgöngustofa gör en annan tolkning av omständigheterna. Olyckan i Keflavík orsakades av att en bagagevagn inte surrats fast i ovädret. Hade den varit fastspänd hade den inte kunnat skada planet. Och det var något som i sig inte hade något med ovädret att göra. Det var den mänskliga faktorn som låg bakom att ett bagagehanteringsföretag missat att surra fast vagnen.

Därför får alltså tio resenärer ersättning. Men flera av dessa passagerare får mer än 600 euro för förseningen. De får även kompensation för andra saker. Tre reste mellan Paris och Miami via Keflavík. När de fastnade på Island valde de att ta ett annat flyg tillbaka till Frankrike. Wow Air ska enligt Samgöngustofa stå för biljettkostnaderna.

Två personer får mellanskillnaden mellan Wow Airs biljetter och kostnaden för att resa hem med ett annat flygbolag betald. Två andra resenärer kompenseras för kostnader för flygbuss och mat. Men deras begäran om att få ersättning för anslutningsflyg, hyra av hus och golfbil får inte gehör.

Wow Air har enligt Samgöngustofa inte levt upp till sina skyldigheter. Resenärerna fick till exempel inte den information från bolaget som de har rätt till när liknande händelser inträffar.

Här, här, här, här och här kan du läsa besluten från Samgöngustofa.