onsdag 18 april 2018

Birg­ir Þór­ar­ins­son vill bli vice ordförande för Centerpartiet

Birg­ir Þór­ar­ins­son vill bli Centerpartiets vice ordförande. Han är hittills den enda som öppet har anmält sitt intresse för uppdraget. Valet sker under helgens landsmöte i Reykjavík. Samtidigt väljs också ordförande och partisekreterare. Inget tyder på att någon kommer att utmana den sittande partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Med bara några veckor kvar till nyvalet till alltinget i oktober förra året hoppade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson av Framstegspartiet. I stället grundade han Centerpartiet. I valet fick partiet 10,87 procent av rösterna och sju mandat.

Ett av mandaten gick till Birg­ir Þór­ar­ins­son. Han var Centerpartiets toppkandidat i den södra valkretsen. Även han var en avhoppad framstegspartist. Han hade tidigare gått in som ersättare i alltinget och representerat Framstegspartiet i kommunfullmäktige i Vogar.

Birg­ir Þór­ar­ins­son har nu meddelat att han vill bli Centerpartiets vice ordförande. Han är den första som meddelar sin kandidatur till uppdraget. Han är också den enda som gjort det offentligt. Fristen för att kandidera gick ut i måndags.

Partiet har i dagsläget ingen vice ordförande. Valet sker under helgens landsmöte i Harpa i Reykjavík.

Under landsmötet - som är Centerpartiets första - väljs även ordförande och partisekreterare. Inget pekar på att någon skulle vara intresserad av att utmana den sittande ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. De medlemmar som valde att lämna Framstegspartiet i samband med hans utträde är alltjämt mycket lojala mot honom.